TIEL - De stadscentra van Zaltbommel, Culemborg en Tiel worden nauwelijks meer ontsierd door zakken plastic. Inwoners weten de ondergrondse perscontainers die sinds kort overal in gebruik zijn goed te vinden, meldt Avri desgevraagd. Een uitzondering daargelaten.

De zwervende zakken plastic voor de gescheiden inzameling waren veel binnenstadbewoners een doorn in het oog. Het plastic werd voorheen op vaste tijden opgehaald, maar daarbij ging nog wel eens wat mis waardoor de zakken het straatbeeld bleven ontsieren. Ook gaan zakken kapot, waardoor meer zwerfafval ontstaat.

'Stichtelijk gesprekje'

De perscontainers zijn eind vorig jaar in de stadscentra geplaatst. Een aantal weken zijn ook de zakken nog opgehaald maar vanaf 1 januari gebeurt dat in principe niet meer. Het blijkt ook nauwelijks nodig. 'We hebben eind vorig jaar nog overal een flyer bezorgd om mensen extra te informeren en dat heeft goed gewerkt', meldt een woordvoerder. 'Op een enkele plek heeft handhaving nog zakken weg moeten halen, maar er zijn geen extra ophaalrondes nodig. Met de aanbieders van die zakken wordt een stichtelijk gesprekje gevoerd.'

Vorig jaar is een nieuw inzamelsysteem geïntroduceerd in Rivierenland. Sindsdien wordt het plastic in het grootste deel van het gebied aangeboden via de kliko's. De zakken om plastic aan te bieden, worden nu alleen nog gebruikt op plekken met hoogbouw buiten de stadscentra. Er zijn vooralsnog geen plannen om hier ook perscontainers te plaatsen.

Door: Menno Provoost

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 373 398 46