GELDERMALSEN - Gemeenteraadsleden van West Betuwe waren donderdagavond kritisch over de geraamde kosten voor de toekomstige verbouwing van het gemeentehuis in Geldermalsen. De verbouwing en uitbreiding is nodig na de fusie tot de nieuwe gemeente West Betuwe.

door Ton Arbouw

Het college stelt voor het huidige gemeentehuis aan de Kuipershof in Geldermalsen te verbouwen en uit te breiden. Dat gaat naar schatting bijna 13 miljoen euro kosten. Nieuwbouw zou bijna 18 miljoen gaan kosten. Veel raadsleden zijn er niet gerust op dat een verbouwing van het oude, afgeschreven, gemeentehuis voor die 13 miljoen kan.

Geraamde kosten al opgelopen

De verbouwing gaat nu geschat al veel meer kosten dan de twee jaar geleden oorspronkelijk bedachte kosten van 4,4 miljoen. Het gat naar de kosten voor nieuwbouw is een stuk kleiner geworden, wordt geconstateerd. Veel raadsleden hebben het spookbeeld van het grote gemeentehuis van de gemeente Buren voor ogen. Dat gebouw heeft jaren na de bouw nog steeds de naam van een geld verslindend kasteel.

Idee om bevolking mee te laten bepalen

Na de verbouwing moet het gemeentehuis in Geldermalsen plek bieden aan 200 medewerkers en nagenoeg energieneutraal worden. In een nieuwe aanbouw komen de voorzieningen voor de raad. De oude raadszaal wordt mogelijk de nieuwe toegang. Als de raad de verbouwing op 17 december goedkeurt, wordt er vervolgens naar architecten gezocht.

Er zijn voorzichtige gedachten om een aantal van de ontwerpen voor te leggen aan de bevolking. Dat gebeurde ook voor de nieuwe toegang tot het station in Geldermalsen. De naastgelegen gebouwen die in eigendom zijn van de gemeente worden in de toekomst niet meer gebruikt. Het gaat om het voormalige gebouw van het waterschap en het oude politiebureau. Dat laatste gebouw wordt mogelijk gesloopt zegt wethouder Ed Goossens.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 373 398 46