ARNHEM - Steeds meer Nederlanders wonen alleen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in 2018 in totaal bijna drie miljoen mensen zonder anderen in een huis woonden. Dat komt neer op 17,4 procent van het totaal aantal inwoners, tegenover 15,7 procent tien jaar eerder. In onze provincie wonen in totaal 321.259 mensen op zichzelf.

Wageningen, Nijmegen en Arnhem scoren hoog in het onderzoek. Dat is niet zo vreemd, want in deze steden wonen veel studenten. Van de drie steden Wageningen het hoogste aantal alleenwonenden van de provincie. Ruim één op drie inwoners runt hier een eenpersoonshuishouden.

In Nijmegen woont bijna een derde van de mensen alleen, in Arnhem gaat het om bijna een kwart van de inwoners.

Het CBS hanteert voor het berekenen van het aantal alleenwonenden de regel dat iemand alleen in een woonruimte woont én een eenpersoonshuishouden vormt. Ook telt het statistiekbureau mensen mee die hun adres weliswaar delen, maar een eigen huishouding voeren. Studenten bevinden zich in zo'n situatie.

Veel alleenwonenden in Rheden

Wie de studentensteden buiten beschouwing laat, ziet dat het aantal alleenwonenden ook relatief hoog ligt in de gemeenten Rheden (19,1 procent), Renkum (16,8 procent) en Doesburg (16,3 procent). Een directe reden hiervoor is niet te noemen.

Wel blijkt volgens het CBS dat, naast studenten, ook alleenstaande ouderen die hun partner verloren hebben geregeld alleen wonen.

In de gemeente Rozendaal bevinden zich zowel procentueel (9,5 procent) als in absolute aantallen (150) de minste alleenwonenden. Ook in de gemeenten Neder-Betuwe (9,1 procent) en Oldebroek (9,7) woont minder dan één op de tien mensen op zichzelf. 

Kijk hieronder welke gemeenten het hoogste aantal alleenwonenden kennen:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 373 398 46

Meer over

Deel dit artikel