TIEL - 12.000 kijkers, honderden, likes en via een Tikkie-link kunnen kijkers een gift doen. Het moskeebestuur van de El Hassani moskee in Tiel is op social media een grote inzamelingsactie gestart voor de uitbreiding van de moskee.

door Esther Hendriks

De teller staat inmiddels op 220.358 euro. 'Het is de eerste keer dat we dit organiseren', vertelt de woordvoerder van de moskee. En de inzameling is succesvol. 'We hebben flink meer geld ingezameld dan vorig jaar.' 

Misschien een nieuw fenomeen voor de meesten, maar dit soort online benefieten worden vaker georganiseerd. De woordvoerder: 'Veel moskeebesturen doen het op deze manier.'  Het benefiet is een onderdeel van de zakaat. Een gift die je als gelovige afstaat. Het is gebruikelijk om dit na de ramadan te doen. En in 2019 gaat dat steeds vaker online. 'Via social media kan je mensen makkelijk bereiken,' aldus het moskeebestuur. 

Op de livestream werd een gebed voorgelezen. Daarna volgde een gesprek met de gemeenschap. In het Arabisch en Nederlands. 'Help en steun de nieuwbouw van Moskee El Hassani', was er op de achtergrond te lezen. 

Kijk het live benefiet terug (tekst gaat verder onder de video):

Donaties zijn nodig

Ook al is het een populaire manier om een benefiet te organiseren, toch zamelt nog niet iedere moskee op deze manier geld in. Het online benefiet van de El Hassani moskee heeft Harun Kunt van de Ahmet Yesevi Moskee, ook in Tiel, geïnspireerd. Hij denkt er zelf ook over om zo'n actie te beginnen. 'Ik vind het een creatief en goed idee. Iedereen is elke minuut aan de telefoon. Dan is dat de beste manier om giften te verzamelen.' Want volgens hem moet de moskee het - net zoals de kerk - van donaties hebben. 

'Fantastisch om te horen'

Het online benefiet is dus een van de manieren om geld in te zamelen. De meest gangbare manier is volgens de woordvoerder de benadering van andere moskeebesturen. Zelf vindt hij de inzameling door kinderen het mooist. 'Dat vind ik fantastisch om te horen. Er zijn kinderen van 12 jaar die geld inzamelen met een sponsorloop. Dat levert een klein bedrag op, maar het gaat om hun initiatief.' 

De El Hassani moskee is al ruim dertig jaar gevestigd aan de Tielerwaardlaan in Tiel-West. Zo'n 450 gezinnen zijn er inmiddels bij aangesloten. Daarmee is het gebouw veel te klein geworden. Het lijkt erop dat weinig de bouw van een nieuwe moskee, een paar straten verderop, in de weg staat.

Nog niet definitief

De bouw van de nieuwe moskee is nog niet definitief. De gemeente moet eerst toestemming geven. Toch heeft de moskee de financiering goed op orde. 

'Het gaat sowieso nog een paar jaar duren. Maar wachten doen we ook niet. Anders zitten we straks zonder financiële middelen. Het is goed om dan een bedrag in de kas te hebben. Je moet vooruitdenken', aldus de woordvoerder.

Lees ook: Onderzoek 'uit voorzorg' naar financiering bouw Tielse moskee

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 373 398 46

Deel dit artikel