Ingrid Hille Ris Lambers bij de ijsvogelwand achter haar woning. Foto: Omroep Gelderland

Ingrid Hille Ris Lambers bij de ijsvogelwand achter haar woning. Foto: Omroep Gelderland

CULEMBORG - Bewoners aan de rand van de Culemborgse wijk Terweijde zijn in de ban van de ijsvogel. Ze hebben voor een speciale wand gezorgd waarin het bontgekleurde vogeltje zijn nest kan maken, want ook in de stad kan het beestje zich prima thuis voelen.

De ijsvogelwand is een initiatief van ecoloog Ingrid Hille Ris Lambers. Ze woont langs een watergang aan de rand van het park Caetshage. Regelmatig ziet ze in de buurt ijsvogels en die wil ze graag een broedgelegenheid geven.

Bekijk hier hoe dat er uitziet:

Normaal broedt de ijsvogel in holen in een afgekalfde oever aan het water. Maar bij gebrek aan die oevers blijkt het dier zich ook prima te nestelen achter een kunstmatige wand. Daarbij laat hij zich niet verstoren door een wat drukkere omgeving.

"Hij kan heel goed in de stad voorkomen", zegt Hille Ris Lambers. "Ze gaan gewoon hun gang boven al die watergangen. Dan zoeken ze naar voedsel. Ze vliegen strak over het water of duiken naar visjes vanaf een tak. Als ze een visje hebben, dan tikken ze hem dood met hun snavel tegen de tak. Ze eten hem op en vliegen weer verder."

Om het de ijsvogel makkelijk te maken, is daarom voor de wand een 'vispaaltje' geplaatst waar hij op kan zitten. Ook zijn er takken in de oever gestoken waar het dier op kan zitten.

Zorgen om watersysteem

Voor Waterschap Rivierenland is het een primeur dat dit wordt toegestaan langs een A-watergang die bedoeld is voor de aan- en afvoer van water. Het waterschap vreesde voor afkalving van de oever. Ook waren er zorgen over het verstoren van de ijsvogel met werkzaamheden die aan en om de watergang moeten plaatsvinden.

"Het functioneren van het watersysteem moet gegarandeerd blijven", zegt Arnold Osté, ecoloog van Waterschap Rivierenland. "Maar wij vinden ecologie en biodiversiteit ook belangrijk. En wij willen graag samenwerken met andere partners. Dus hoe mooi is het om daar als waterschap samen met enthousiaste bewoners aan bij te kunnen dragen."

Met behulp van Osté en een ijsvogeldeskundige heeft Hille Ris Lambers de zorgen kunnen weerleggen en is er een vergunning verleend. Afgelopen week is de wand definitief geplaatst en nu is het afwachten. Misschien dat het vogeltje al dit voorjaar zijn intrek neemt.

"Dat hoop ik natuurlijk wel. Dat zou fantastisch zijn", zegt de Culemborgse. "Hij moet het eerst ontdekken. De acceptatie hangt vooral ook af van de beschikbaarheid van plekken elders in het gebied. Als er helemaal niks is dan zit hij er zo in. "

Deel dit artikel