Boa's, baliemedewerkers en beleidsambtenaren van Ede worden steeds vaker belaagd. Foto: ANP

Boa's, baliemedewerkers en beleidsambtenaren van Ede worden steeds vaker belaagd. Foto: ANP

EDE - De agressie tegen medewerkers van de gemeente Ede neemt toe. Steeds vaker worden volgens de gemeente baliemedewerkers, boa's of beleidsambtenaren in en buiten het gemeentehuis belaagd. Voor wethouder Hester Veltman is de maat vol.

Ambtenaren krijgen teksten als ‘Ik weet waar je woont’ naar hun hoofd geslingerd. Ook worden ze uitgemaakt voor NSB’er of Gestapo.

Grens overschreden

De gemeente houdt niet bij hoe vaak medewerkers te maken hebben met agressie. Maar volgens Veltman zijn er steeds meer signalen van intimidatie, bedreiging en scheldpartijen. "We merken meer en meer dat de boog bij veel mensen gespannen staat. Er is meer ongeduld en daarbij wordt steeds vaker een grens overschreden", aldus de wethouder.

De wethouder vermoedt dat de korte lontjes iets te maken heeft met de coronacrisis. "Onze medewerkers kunnen tegen een stootje, maar wat we afgelopen tijd horen en zien gaat elke grens over", zegt Veltman. Volgens haar treedt de gemeente stevig op tegen agressie en wordt er bij strafbare feiten aangifte gedaan.

Ook in ziekenhuizen

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten kan dinsdag niet zeggen of ook andere gemeenten kampen met toenemende agressie. De organisatie houdt daar ook geen cijfers over bij.

Vorige week bleek al wel dat het merendeel van de ziekenhuizen in onze provincie kampen met agressie richting medewerkers. Gelre ziekenhuizen zet zelfs extra beveiliging in om het zorgpersoneel te beschermen.

Zie ook: Extra beveiliging bij ziekenhuis: 'Ons personeel heeft dagelijks met agressie te maken'

Deel dit artikel