Burgemeester Duiven ontvangt de eerste jonge vluchtelingen. Foto: Gemeente Duiven

Burgemeester Duiven ontvangt de eerste jonge vluchtelingen. Foto: Gemeente Duiven

DUIVEN - Vooralsnog komen er deze week niet nog meer jonge asielzoekers naar Duiven. Vanwege een vermoedelijke coronabesmetting onder de eerste vijftien nieuwe bewoners van het kloosterpand in het centrum, is de instroom tijdelijk gestopt. Dat laat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) weten. Woensdag zou een tweede groep jongeren naar Duiven komen.

De eerste vijftien vluchtelingen tussen de 13 en 17 jaar arriveerden maandag in het dorp. Hiervoor verbleven ze tijdelijk in Ter Apel.

Volgens een woordvoerder van het COA gaat het vooralsnog om één vermoedelijke coronabesmetting. In het nieuwe onderkomen is een quarantaineplek gecreëerd. De kwestie is voorgelegd aan de GGD en in overleg daarmee wordt bepaald wanneer de overige jonge asielzoekers naar Duiven kunnen komen.

In totaal zullen in het oude kloosterpand in het centrum van Duiven 50 jongeren uit verschillende landen opgevangen worden. Het gebouw is de afgelopen weken aangepast en zo ingericht dat de jongeren er veilig kunnen verblijven.

Het is de bedoeling dat ze zelf boodschappen doen en eten maken. Na de kerstvakantie zullen ze ook naar school gaan. De opvang van de vijftig jonge asielzoekers in Duiven is tijdelijk, eind april vertrekken ze weer.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers verwacht dat 80 tot 90 procent van hen in aanmerking komt voor een verblijfstatus.

zie ook:

Deel dit artikel