Aanslag op een woning in Hedel. Foto: Meesters MultiMedia

Aanslag op een woning in Hedel. Foto: Meesters MultiMedia

ARNHEM - Oud-directeur William de Groot van de gelijknamige fruithandel in Hedel gaat zelf gehoord worden in de zaak tegen zijn afpersers. Na de vondst van een grote hoeveelheid cocaïne bij het bedrijf in 2019 en de melding daarvan bij de politie volgde een poging tot afpersing. Toen daar niet op werd ingegaan volgde een ongekende terreurcampagne tegen de familie en medewerkers van De Groot.

Inmiddels zit een groot aantal verdachten vast. De 36-jarige hoofdverdachte Ali G. heeft eerder gesuggereerd dat De Groot zelf betrokken was bij drugshandel. Hij suggereerde daarop afgelopen zomer niet alleen de directeur, maar ook een aantal bekende criminelen te laten verhoren. Dat is nu in een geval ook gebeurd.

De 'Haagse Godfather' en topcrimineel Piet S. gaf onlangs in een verhoor in deze zaak aan dat hij ooit gevraagd was te bemiddelen over een cocaïnetransport dat in Hedel verloren was gegaan. Hij zei echter daarin geen heil in te zien, omdat De Groot een bedrijf is dat ter goede trouw handelt. Piet S:. "De Groot is een normale firma, als je daar mee gaat praten, zouden ze gelijk naar de politie lopen."

In deze kwestie gaat ook oud-directeur William de Groot nu toch ook zelf gehoord worden bij de rechter-commissaris, op verzoek van de verdediging van verdachte Ali G. Dat verhoor gaat op 17 januari plaatsvinden. William De Groot zat vanaf 2005 samen met zijn broer in de dagelijkse leiding van het bedrijf. Hij zou niet lang geleden een stap terug hebben gedaan. Een woordvoerder van de fruitimporteur laat weten dat verhoor met vertrouwen tegemoet te zien.

Dinsdag stonden opnieuw vijf verdachten verdachten terecht in deze zaak, waaronder Ali G. De verdachten staan allemaal terecht voor betrokkenheid bij aanslagen. Zo zijn er de afgelopen jaren brandbommen naar woningen gegooid, op voordeuren geschoten en is er bij een woning van een familielid van De Groot in Kerkdriel een handgranaat gevonden.

Zie ook: Politie fouilleert niet meer preventief in de buurt van Hedel

Verdachte komt voorlopig vrij

Alle advocaten deden verzoeken tot voorlopige vrijlating. De rechtbank beoordeelde die verzoeken in één geval positief. Een 21-jarige verdachte van de aanslagen komt binnenkort voorlopig vrij, tot aan de inhoudelijke behandeling van de zaak. Zijn moeder behoeft hulp.

Deze verdachte was mogelijk betrokken bij één van de ernstigste feiten, namelijk een woningbrand in Hedel vorig jaar.Twee broers konden maar net aan de brand ontsnappen. Ze raakten daarbij gewond. Het huis ging verloren. In een reactie laat Henri Seepers, een van de getroffen broers weten vanaf zijn werk, via een appje: "Wie zorgt er voor de slachtoffers? Wij zitten een jaar na dato nog steeds in de shit. Onbegrijpelijk."

Undercoveractie onderzocht

Ook agenten die betrokken zijn geweest bij een undercoveractie worden voor een deel nog gehoord in januari. Bij die actie is één van de verdachten meegenomen in een busje door undercovers. Volgens de verdachte deden deze agenten zich voor als criminelen en werd hij bedreigd. Hij heeft in het busje, maar ook daarna in het bijzijn van zijn advocaat, belastende verklaringen afgelegd over zijn medeverdachten. De actie is niet opgenomen op geluid noch beeld. Eerder verklaarde het Openbaar Ministerie dat daar geen tijd voor was.

Maar uit recente verhoren van politiemensen die betrokken waren bij de actie komt naar voren dat die mogelijkheden er wel waren. De officier van justitie ging daar dinsdag op in. Hij zei dat de beschikbare apparatuur niet geschikt was om bruikbare 'goede' opnames te maken, de kwaliteit zou magertjes zijn.

De verdediging vertrouwt het niet en wil de betrokken politiemensen daarom allemaal op dezelfde dag horen. Dit gaat ook gebeuren in januari. De rechtszitting wordt pas in februari inhoudelijk behandeld.

Zie ook: Drie aanhoudingen voor afpersen fruitbedrijf, 'trio had sturende rol bij aanslagen'

Deel dit artikel