Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Kasteel Ammersoyen Foto: Omroep Gelderland
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Huis Brakel Foto: Omroep Gelderland
Lead Image 3:
Lead image TXT 3: Kasteel Nederhemert Foto: Omroep Gelderland
Ruïne van Slot Brakel Foto: Omroep Gelderland

Ruïne van Slot Brakel Foto: Omroep Gelderland

AMMERZODEN - De Gelderse Bommelerwaard lijkt een gewone regio in het Gelderse Rivierengebied, maar wie beter kijkt, ontdekt een heus paradijs voor romantici. Het eiland tussen de Maas en de Waal ligt vol prachtige kastelen die verwijzen naar de Romantiek, een kunststroming uit de negentiende eeuw. De Ridders van Gelre gaan op zoek.

1. Kasteel Ammersoyen

Kasteel Ammersoyen spreekt het meest tot het verbeelding. Het is een stoere waterburcht uit de veertiende eeuw met vier ronde torens op de hoeken. In de negentiende eeuw woonde Arthur baron de Woelmont op kasteel Ammersoyen.

Hij verfraaide de burcht met een groot aantal details die het geheel nog middeleeuwser moesten maken. Nadat Arthur het kasteel noodgedwongen moest verkopen, haalden de nieuwe gebruikers deze toevoegingen weer weg. Vaak belandden ze in de slotgracht. Bij werkzaamheden kwamen beeldjes van ridders en draken uit het water tevoorschijn. De verfraaiingen van Arthur de Woelmont worden nu bewaard op de zolder van kasteel Ammersoyen.

Afbeelding
Kasteel Ammersoyen Foto: Omroep Gelderland

2. Romantisch park

De Romantiek was als kunststroming vooral in de mode tijdens de eerste helft van de negentiende eeuw. Kunstenaars grepen terug op de middeleeuwen en idealiseerden deze periode.

De adel in Gelderland raakte geïnspireerd door de Romantiek. Ook Wilhelmus van Dam van Brakel was een romanticus. In 1811 ging hij wonen in een landhuis aan de Waal net buiten het dorp Brakel. In de middeleeuwen stond hier een stoere burcht waar nu alleen nog een ruïne van over is. Wilhelmus legde achter zijn huis een romantisch landschapspark aan met de ruïne als hoogtepunt.

Afbeelding
Huis Brakel Foto: Omroep Gelderland

3. Herbouwde middeleeuwse burcht

De middeleeuwen spreken ook in onze tijd nog tot de verbeelding. In Nederhemert is dertig jaar geleden een kasteel uit de veertiende eeuw herbouwd. De burcht stond tijdens de laatste weken van de Tweede Wereldoorlog in de vuurlinie.

Tussen 1945 en 1990 herinnerde alleen een ruïne aan het roemruchte kasteel Nederhemert. Koningin Beatrix heropende in 2005 de wederopbouw van de middeleeuwse burcht. Juist de oudste delen van het kasteel zijn gerestaureerd, omdat deze de brand het beste hadden doorstaan.

Afbeelding
Kasteel Nederhemert Foto: Omroep Gelderland

Ridders van Gelre

Ammersoyen, Brakel en Nederhemert liggen op een steenworp afstand van elkaar in de Bommelerwaard en zijn alle drie in bezit van de stichting Geldersch Landschap en Kasteelen. De Ridders van Gelre maakte een aflevering van hun geschiedenisprogramma over de drie romantische plekjes langs de Maas en de Waal. Bekijk hier de uitzending en zwijmel lekker weg in de Gelderse Romantiek.

Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons op: Facebook, Instagram, Twitter, Televisie, Radio, YouTube en Web.

Deel dit artikel