Meevaller voor boeren: de suikerbieten doen het (eindelijk) goed - RegioTV Tiel

Meer suiker in de suikerbiet dit jaar. Foto: Pixabay

Meer suiker in de suikerbiet dit jaar. Foto: Pixabay

ZOELEN - Na wat droge, magere jaren is er eindelijk weer eens lichtpuntje voor de Gelderse akkerbouwer te melden. De suikerbieten doen het dit jaar best goed en vooral het suikergehalte van de biet lijkt een stuk beter dan voorgaande jaren. Boeren laten weten dat het niet overal even goed is, maar dat er over het algemeen qua suiker dit jaar niet te klagen is. "Dit is een meevaller ja".

Oktober, november en december zijn jaarlijks dé maanden als het gaat om het oogsten van de bieten. Grote kans dat je ze deze dagen in grote stapels langs de kant van de weg ziet liggen. Vooral in de Betuwe worden veel suikerbieten geteeld.

Kijk hier hoe het rooien ging in Zoelen.

Dat het dit jaar allemaal iets beter gaat dan andere jaren, werd ook wel tijd, zegt Gijs van der Woerd akkerbouwer en eigenaar van een loonwerkbedrijf in Zoelen. "Door de droogte zijn de afgelopen jaren toch een hoop opbrengsten tegengevallen en de suikerprijs die we voor de bieten krijgen die is de laatste jaren ook minder geworden. Wat dat betreft is het wel fijn dat we nu een goede opbrengst halen."

"Gemiddeld genomen zit het dit jaar aardig goed", beaamt ook Koen van Gendt uit Bemmel. Een deel van zijn bieten is al geoogst. "Van dat deel was het suikergehalte al goed, maar het grootste gedeelte moeten we nog leveren en daar weet ik nog niet exact de opbrengst van."

Akkerbouwers kunnen zelf niet checken hoe hoog het suikergehalte is. Dat moet in de suikerfabriek, die hun oogst afnemen. Daar nemen ze een monster, bepalen ze het suikergehalte en dan is ook pas duidelijk wat het de boer oplevert.

Hoe hoger het suikergehalte, hoe hoger de opbrengst

Arno Huijsmans is directeur bij de grootste suikerbietenverwerker van Nederland en ziet ook dat het dit jaar beter is. "Het is een stuk beter dan afgelopen jaren. We zitten in de laatste weken zelfs op een gemiddeld suikergehalte van 17,1 procent en dat is gewoon goed." Huijsmans legt uit dat 17 procent de norm is in Nederland, en dat daar het betalingssysteem op is afgestemd. "Lever je bieten af met een gehalte boven die 17 procent dan krijg je een toeslag, zit je eronder dan krijg je minder."

Toch hoeft nog niet direct de vlag uit, zegt boer Gerard Breunissen uit Herveld. "Voor ons lijkt het zelf ietsje minder, dat komt omdat het toch wel vrij vaak nat en somber weer was. Bieten hebben echt zonlicht nodig. Heb je geen zon, dan heb je ook geen energie en dus ook geen suiker in de bieten".

Maar, zo zegt Breunissen, eigenlijk direct daarop: "Het suikergehalte lijkt wel goed, en dat scheelt een hoop". Het verschilt volgens hem ook per ondergrond. "Vorig jaar was droog, maar ik heb ook een perceel waar ik het vocht goed kan vast houden en daar deden de bieten het vorig jaar juist heel goed. Maar uiteindelijk gaat het erom om zoveel mogelijk suiker te leveren, met zo min mogelijk tonnen, dat moet je hebben."

Genoeg suiker voor de (thuis)bakkers

Over één ding zijn de boeren het in ieder geval allemaal eens: de oogst valt dit jaar zeker niet in het water en de (thuis)bakkers hebben rond de kerstdagen in ieder geval genoeg suiker om mee te bakken. "Dat zonder meer", lacht Van der Woerd.

Deel dit artikel