Dood oud-Vitessenaar Yakubu kwam als een schok: 'Hij was helemaal uit beeld' - RegioTV Tiel

Wat gebeurde er met oud-Vitessespeler Abubakari Yakubu? Foto: BSRAgency/Orange Pictures

Wat gebeurde er met oud-Vitessespeler Abubakari Yakubu? Foto: BSRAgency/Orange Pictures

ARNHEM - Vitessenaar Edward Sturing koestert warme herinneringen aan Abubakari Yakubu. De oud-speler van Vitesse kwam onder mysterieuze omstandigheden op 35-jarige leeftijd om het leven in zijn thuisland Ghana.

Documentairemaker Gerdo Vlastuin dook in het mysterie van de dood van Yakubu. Naar aanleiding van zijn documentaire schoof Sturing aan bij De Week van Gelderland:

Edward Sturing is oud-speler, -trainer en hoofd jeugdopleiding bij Vitesse. Hij was hoofdtrainer toen Yakubu in het eerste van Vitesse kwam. "Het was een speler die je echt in je ploeg wilde en niet tegen je", vertelt Sturing. "Hij had enkels als lucifershoutjes, maar was een bikkelharde middenvelder. Hij ging voorop in de strijd. Een echte prof in het veld, maar of Yakkie dat daarbuiten was, daar hebben we onze twijfels over."

Yakkie liet weinig los

Volgens Vlastuin was Yakubu een speler die je bijbleef. Niet om zijn voetballende kwaliteiten, maar meer als cultfiguur. Al was hij ook tijdens zijn carrière mysterieus. "Yakkie was soms zoek", vult Sturing aan. "Dan was hij twee dagen kwijt. Je kon alles afbellen, maar je vond hem niet. Ineens dook hij dan weer op. Dan kreeg hij een boete, want je kunt niet zomaar wegblijven. Die betaalde hij zonder klagen en hij ging weer lekker trainen. Ik heb nooit geweten waar hij die dagen dan was. Hij liet heel weinig los."

Stagiair in München

Yakubu verdween bij het Vitesse-publiek volledig uit beeld. Tot het nieuws naar buiten kwam dat hij in 2017 in zijn geboorteplaats Tema is overleden. Ook Sturing verloor Yakubu voor die tijd uit het oog. "Hij liep in 2009 uit zijn contract bij Vitesse. Hierop ging hij even als stagiair aan de slag bij TSV München. Daarna was hij uit beeld. Helemaal weg. Tot ik hoorde dat hij overleed. Dat kwam hard aan. Het was een jonge jongen nog. Dan schrik je."

"Ik denk dat het een persoon is waar je een mooie documentaire over kan maken", besluit Sturing. "Het is een echt cultfiguur waar we weinig over weten. Daarom is het heel leuk dat er een documentaire komt."

De documentaire over Yakubu wordt dinsdag om 17.20 uur uitgezonden op TV Gelderland.

Zie ook: Mysterie bijna ontrafeld: Yakubu, de oud-Vitessenaar die plotseling overleed

Deel dit artikel