Circa zes daklozen verblijven in dit kampje in de bosjes in Tiel. Foto: Omroep Gelderland

Circa zes daklozen verblijven in dit kampje in de bosjes in Tiel. Foto: Omroep Gelderland

TIEL - Tweede Kamerleden Bart van Kent (SP) en Don Ceder (CU) stellen Kamervragen over een Tiels daklozenkampje waar arbeidsmigranten verblijven. Ze willen van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weten wat hij voor deze en andere dakloze arbeidsmigranten gaat doen.

Het daklozenkampje werd recent in een Tiels bosje ontdekt door een wijkagent. De lokale GroenLinks-politicus Ünal Sözen trok er in een publicatie van Omroep Gelderland over aan de bel.

Naar aanleiding van publicaties bezocht het Tweede Kamerlid Bart van Kent het kampje. Hij spreekt van 'onmenselijke ellende'. Samen met Don Ceder bevraagt hij minister Koolmees over deze situatie en over wat hij met een eerder aangenomen motie doet om met de gemeenten snel tot een plan voor de dakloze arbeidsmigranten te komen. Dit zou dan moeten bestaan uit korte opvang met begeleiding naar werk of hulp met terugkeer naar het land van herkomst.

Steeds groter probleem

Het probleem van dakloosheid en in het bijzonder van dakloze arbeidsmigranten is de afgelopen jaren steeds groter geworden. Het aantal arbeidsmigranten is ook sterk gegroeid en vaak is hun huisvesting gekoppeld aan hun werk. Wanneer zij hun werk verliezen, staan zij gelijk op straat. Als ze minder dan vijf jaar in Nederland verblijven hebben ze ook geen recht op voorzieningen.

De gemeente Tiel werkt aan een plan van aanpak voor dit probleem. Daarbij wordt onder meer de inzet van stichting Barka overwogen die arbeidsmigranten helpt met het vinden van nieuw werk of de terugkeer naar het land van herkomst.

Tiel wilde de afgelopen weken niet ingaan op wat er met dit kampje en de mensen die daar wonen moet gebeuren. Het gaat volgens de gemeente om een combinatie van mensen die geen zorg willen en dakloze arbeidsmigranten die geen recht hebben op voorzieningen.

Zie ook: Wonen in de bosjes naast de snelweg

Deel dit artikel