Jochem proeft 'Naegelholt', 'Pot deur mekare', en andere Gelderse gerechten - RegioTV Tiel

In Het lekkerste van Gelderland gaat Jochem dit seizoen op zoek naar hartige Gelderse gerechten Foto: In Het lekkerste van Gelderland gaat Jochem dit seizoen op zoek naar hartige Gelderse gerechten

In Het lekkerste van Gelderland gaat Jochem dit seizoen op zoek naar hartige Gelderse gerechten Foto: In Het lekkerste van Gelderland gaat Jochem dit seizoen op zoek naar hartige Gelderse gerechten

ARNHEM - Gelderse streekgerechten raken steeds meer in de vergetelheid. In 'Het lekkerste van Gelderland' zoekt beroepsproever Jochem van Gelder naar de smakelijkste streekgerechten uit onze provincie én de mensen die ze het beste maken. "De oudere generatie kent het culinair erfgoed van Gelderland wel, maar de jongere generatie bijna niet", aldus Van Gelder.

In Het lekkerste van Gelderland staat iedere week een Gelders gerecht centraal. Drie kandidaten koken dit gerecht en een jurylid Sandra Ysbrandy bepaalt samen met de expert van de week wie wint. Jochem van Gelder bedacht het programma, dat in het eerste 'zoete' seizoen vooral over cakejes en koekjes ging. Van Gelder: "Ik ben een echte zoetekauw."

Van Gelder was samen met kandidaat Henry Oost te gast bij De Week van Gelderland. De tekst loopt door na de video.

Pot deur mekare

Dit seizoen draait Het lekkerste van Gelderland om hartige gerechten uit de provincie. Henry Oost is één van de kandidaten die de strijd aangaat. In de uitzending op 25 oktober is te zien hoe Oost zijn best doet op Pot deur mekare met Naegelholt: een typisch Achterhoeks gerecht.

"Naegelholt is gerookt rundvlees", legt Oost uit. "Vroeger werd het vlees opgehangen op zolder aan een houten pin: de nagel. Zo werd het een aantal weken lucht-gedroogd. Naegelholt heeft dus niks te maken met kruidnagel zoals wel wordt gedacht."

In de uitzending van De week van Gelderland serveerde Oost niet de Pot deur mekare, maar een stoofpotje. Smullen voor de gasten!

Deel dit artikel