Omwonenden hekelen communicatie over opvang extra vluchtelingen - RegioTV Tiel

De leegstaande gebouwen op het azc in Winterswijk die over twee weken nieuwe bewoners krijgen. Foto: Omroep Gelderland

De leegstaande gebouwen op het azc in Winterswijk die over twee weken nieuwe bewoners krijgen. Foto: Omroep Gelderland

WINTERSWIJK - Omwonenden van het azc in Winterswijk hebben begrip voor de opvang van 100 extra vluchtelingen in het dorp, die naar verwachting over twee weken zullen arriveren. "Maar we zijn ontevreden over de snelheid van handelen van de gemeente", zegt een buurtbewoner die anoniem wil blijven.

Dat laatste geldt voor meerdere buurtbewoners, die woensdag rond 18.00 uur een brief in de bus kregen met de mededeling dat er 100 man extra wordt opgevangen, hoewel was toegezegd dat het bij maximaal 400 bewoners zou blijven. De leden van de omwonendenraad kregen dinsdagavond rond 21.30 uur een mail van de gemeente waarin ze werden uitgenodigd voor een overleg de volgende dag om 17.00 uur.

Bekijk hoe er in Winterswijk positief wordt gereageerd op de komst van de nieuwe vluchtelingen:

Geen agenda

"Ik heb nog naar de agenda voor het overleg gevraagd, maar die was er niet", zegt de anonieme buurtbewoner. "Nogmaals, het staat buiten kijf dat je die mensen beter in deze leegstaande panden kunt opvangen dan in een sporthal, maar dit was geen overleg maar een mededeling."

Hij wijst met betrekking op de uitbreiding op een enquête van de gemeente. "Die heeft uitgewezen dat er geen draagvlak voor was en dat is er nog steeds niet. Het gaat ons erom hoe de gemeente met de buurt omgaat."

Wethouder Henk Jan Tannemaat van Winterswijk erkent dat het inderdaad een mededeling was. "Maar wat heel belangrijk is dat als het COA het niet doet zoals we hebben afgesproken, dat we dan ook helemaal kunnen stoppen met het hele azc", zegt Tannemaat over de stok die het college volgens hem achter de deur heeft.

De buurman heeft het laatste gelezen in de brief van de gemeente. "In oktober 2022 volgt er een evaluatie van de gehele bestuursovereenkomst, maar daar kan óók uitkomen dat er definitief 500 blijven in het azc", zegt hij.

Overlast

Een bestaande groep overlastgevers 'wordt zo spoedig mogelijk overgeplaatst' staat in de brief aan de buurt. Er staat ook in vermeld dat 'in de extra opvang voornamelijk gezinnen worden gehuisvest'. De buurman wijst tevens op de mededeling dat er 'periodiek overleg' komt met de buurt over het beperken van de overlast.

Die overlast vertaalt zich in geluidsoverlast, maar ook in seksuele intimidatie. Meisjes die worden nagefloten of zelfs achterna worden gezeten, waardoor ze niet meer alleen over straat durven of geen bezoek meer krijgen van vriendinnetjes. Daar wordt een groep van zo'n vijftien overlastgevers voor verantwoordelijk gehouden. Volgens de wethouder wordt die groep verplaatst.

Het azc in Winterswijk is midden in een woonwijk gesitueerd, zonder een hek eromheen en een toegangspoort met slagboom. Op het terrein, dat eigendom is van woningcorporatie De Woonplaats, hangen ook geen camera's voor toezicht, zegt de buurtbewoner. "Mijn vrouw en dochter durven hier 's avonds niet met de hond te lopen, ik doe dat wel."

Deel dit artikel