De Rijnbrug bij Kesteren. Foto: Omroep Gelderland

De Rijnbrug bij Kesteren. Foto: Omroep Gelderland

RHENEN - De kosten voor verbreding van de brug over de Nederrijn tussen Kesteren en Rhenen zijn veel hoger dan gedacht. Het gaat om een toename van maar liefst 60 miljoen euro.

Het is maar de vraag of de verbreding van de weg, die dagelijks voor veel files zorgt, doorgaat. De provincie zegt nu dat de opgelopen kosten niet meer in verhouding staan tot het resultaat. Hierdoor komt de vraag aan de orde of we met dit project door moeten gaan, schrijft de provincie.

"Ik vind dat je altijd moet overwegen of je door moet gaan als de kosten zo veel hoger uitvallen", zegt gedeputeerde Christianne van der Wal. Toch gaat er nog geen streep door het besluit: "Nee, die deur is nog niet dicht. De komende weken bekijken we alle opties: van helemaal stoppen tot helemaal doorgaan en alles wat daar tussen zit."

'Geen gouden kranen'

De provincies Gelderland en Utrecht zouden allebei meebetalen aan de brug. Daar was 80 miljoen euro voor begroot, maar nu is er sprake van een bedrag van 140 miljoen euro. Dat komt door de opgelopen kosten; het materiaal is duurder en er is een ander risicoprofiel gebruikt, waardoor de kans groter is dat de kosten binnen de begroting blijven. "Aan het ontwerp is niets veranderd, aan de brug zijn geen gouden kranen toegevoegd."

De afgelopen maanden heeft de provincie bekeken of het project versoberd kon worden of dat het Rijk toch mee zou betalen. Dat leverde niets op.

Deel dit artikel