Granuliet storten bij Dreumel mocht gewoon - RegioTV Tiel

Project Over de Maas Foto: Omroep Gelderland

Project Over de Maas Foto: Omroep Gelderland

DREUMEL - Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hoeft niet in te grijpen bij de stort van granuliet in het gebied Over de Maas bij Dreumel. Dat is de belangrijkste conclusie van de Raad van State. Volgens de gemeente West Maas en Waal was er sprake van het overtreden van milieuregels, maar de raad oordeelt woensdag anders.

Het afvalproduct granuliet werd in grote hoeveelheden in de diepe zandwinput in Over de Maas gestort. Volgens de gemeente mag er volgens de regels alleen grond worden gebruikt om de plas ondieper te maken. Uiteindelijk moet daar een natuurgebied komen.

Volgens de gemeente is granuliet een bouwstof en geen grond, en is gebruik dus niet toegestaan in Over de Maas. De Raad van State heeft nu een ander oordeel en spreekt wel van grond. De rechters halen daarbij een onafhankelijk rapport van de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak aan, dat granuliet als ‘grond’ aanmerkt

'Veel extra informatie'

De gemeente reageert niet negatief op de uitspraak. Er is volgens de gemeente door de zaak veel extra informatie over granuliet boven tafel gekomen. Bovendien voelt de gemeente zich als belanghebbende serieus genomen in deze kwestie door de Raad van State .

Stort gaat zeker niet meer verder

Volgens projectmanager Herman van der Linde van Nederzand zal de stort, die vanwege de ophef november vorig jaar was stopgezet, ook zeker niet meer worden herstart. In de plas wordt nu met een zandzuiger een leeflaag aangebracht met zand. De projectmanager is blij met de uitspraak van de Raad van State.

Van der Linde denkt dat eind dit jaar het project helemaal kan worden opgeleverd als natuurgebied.

Deel dit artikel