Phillip Brittijn: 'Als kind droom je van spelen in een volle Vijverberg' - RegioTV Tiel

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Acheffay zorgde voor creativiteit bij De Graafschap. Foto: Orange Pictures
Brittijn, 17 jaar uit Winterswijk, maakte indruk bij De Graafschap Foto: Omroep Gelderland

Brittijn, 17 jaar uit Winterswijk, maakte indruk bij De Graafschap Foto: Omroep Gelderland

DOETINCHEM - De Graafschap zet dit seizoen meer in op jonge talentvolle spelers. Tegen Excelsior waren Hicham Acheffay en Phillip Brittijn opvallend aanwezig. Brittijn is een rasechte Achterhoeker uit de eigen opleiding. "Het ging onverwacht goed", glunderde hij.

Met Acheffay als smaakmaker in de eerste helft en de degelijke en energieke Brittijn in de tweede helft maakte De Graafschap een goede en vooral volwassen indruk. Excelsior was kansloos (3-1). Reinier Robbemond toonde zich na afloop 'dik tevreden' over het spel van zijn ploeg. De Graafschap was de hele wedstrijd de baas op het veld. "Ik heb genoten", stelde de trainer.

Acheffay viel op in de eerste helft met veel dreiging, acties, snelheid en schoten. "Alleen had ik er natuurlijk wel of twee of misschien wel drie moeten maken", keek de rappe rechtsbuiten terug. Na ruim een uur werd de 21-jarige Amsterdammer gewisseld. "We hebben hoog druk gezet, veroverden de bal snel weer en speelden gewoon goed voetbal met veel kansen."

Nerveus

Brittijn, 17 jaar jong, kwam in het begin van de tweede helft. "Dat zag ik niet direct aankomen, maar Rick Dekker was geblesseerd geraakt en ik moest warm lopen. Als je dan zo mag spelen op een volle Vijverberg is dat erg mooi. In het begin was ik wel een beetje nerveus, maar op het veld verdween dat snel. Het stond namelijk nog wel 0-0 en dan kan er van alles gebeuren. Ik had niet verwacht dat het zo goed ging."

Stappen

De 1-0 viel vervolgens snel. "Soms is het zo dat als jij de kansen niet afmaakt, de tegenstander dat wel doet maar dat was nu gelukkig niet zo", analyseerde Acheffay die behalve voor Volendam ook voor Jong Vitesse en Jong FC Utrecht speelde. "Ik heb inderdaad al behoorlijk wat clubs gehad. Overal heb ik wel stappen kunnen maken. Ik ben alleen heel bewust naar deze club gekomen. Ze willen hogerop en je krijgt er de kans om je goed te ontwikkelen. Dat heb ik allebei voor ogen."

Afbeelding
Acheffay zorgde voor creativiteit bij De Graafschap. Foto: Orange Pictures

Ballen afpakken

Brittijn komt uit de eigen opleiding van De Graafschap. Hij woont in Winterswijk en is een middenvelder. Hij deed het vrijdagavond meer dan goed op het middenveld. "Dank je wel. Ja, gewoon veel balletjes afpakken", hield hij het simpel over zijn rol in de ploeg. "In de jeugd was ik nog wel meer van de dribbels en de acties aanvallend, maar fysiek kom je op dit niveau net kijken. Dat is anders. Dan is het ballen oppakken en die snel rond laten gaan."

Boost

Acheffay had genoten van de ambiance in het stadion. "Dit is een speciale club met prachtige supporters. Het feestje na afloop was ook heel bijzonder. Zeker word je gedragen door die fans. Zij geven je in het veld echt een boost. Je wil nog sneller een bal weer veroveren omdat je weet dat er dan applaus komt." Brittijn: "Bij die 1-0 probeer je zo lang mogelijk bij het publiek te blijven om het samen te vieren. Ze stonden er steeds achter. Na afloop keek ik ook wel even rond. Daar droom je als kind van."

Bekijk het interview met Brittijn en Acheffay:

De komende weken zal Acheffay ongetwijfeld meer speeltijd krijgen nu Danny Verbeek langdurig geblesseerd is. "Ik hoop op een voorspoedig herstel voor hem, want hij is een belangrijke speler voor ons. Alleen moet ik nu wel mijn kansen pakken."

"Ik heb in de play-offs van het vorig seizoen al even mee mogen trainen", haalt Brittijn de momenten terug dat hij rook aan het grote werk. "In de voorbereiding heb ik mijn kans gekregen bij het eerste en mocht ik een contract tekenen. Twee weken geleden maakte ik mijn debuut in het eerste en nu deze tweede helft voor een volle Vijverberg. Het is prachtig dat ik dit nu al samen met Devin Haen mag meemaken bij De Graafschap. Twee jongens uit de Achterhoek."

Deel dit artikel