Ging burgemeester Elburg zijn boekje te buiten bij sluiting Primera? - RegioTV Tiel

Foto: Google Streetview

Foto: Google Streetview

ELBURG - Was het terecht dat de burgemeester Jan Nathan Rozendaal van Elburg begin 2020 de lokale Primera voor twee maanden sloot? Die vraag werd donderdagochtend behandeld bij de bestuursrechter in Arnhem. De burgemeester noemt de winkel 'de spil in een geheel van drugshandel', maar volgens de eigenaresse is dat volledig onterecht.

Toen de burgemeester in februari 2020 bekendmaakte dat hij de Primera voor twee maanden op slot deed, zei hij daar goede redenen voor te hebben: "Bij het pand is drugs geleverd, en vanuit het pand is drugs verzonden. Daarnaast is er sprake van witwassen, belastingontduiking en valsheid in geschrifte. Dat is allemaal verbonden aan de drugshandel."

17 kilo drugs

Hoe kwam het zover? In het voorjaar van 2019 werd 17 kilo drugs gevonden in het huis van een man. Die man was samen met zijn vrouw de eigenaar van de Primera. Zijn vrouw wist van niets en is na de vondst van haar man gescheiden. Daarna werd ze zelfstandig eigenaar van de Primera. De man is veroordeeld tot vier jaar cel.

In het verhoor bij de politie vertelde de man, die samenwerkte met een vriend, dat er al langere tijd drugs bij de Primera werden afgeleverd. En over dat woordje 'bij' bestaat verwarring. Burgemeester Rozendaal interpreteert dat als een verklaring dat de drugs in de Primera werden bezorgd. "Er werd van en naar de Primera drugs geleverd", zegt zijn advocaat daarover.

'Bij is niet in'

De advocaat van de eigenaresse leest het anders. "We komen in een taalkundig moeras", zegt hij er over. "Maar wat meneer heeft gezegd, is dat de drugs op de parkeerplaats werd geleverd. Die is niet in het pand geweest." De eigenaresse snapt ook niet hoe de burgemeester anders kan denken. "Mijn personeel en ik waren de hele dag in de winkel aanwezig. Dan kan niemand ongemerkt pakketten drugs bij de post zetten. Dat heeft mijn ex-man echt nooit gedaan."

De eigenaresse werd zelf tijdens de strafzaak vrijgesproken. Sterker nog: de officier van Justitie gaf in het pleidooi aan geen enkel bewijs te hebben dat zij op de hoogte was van het doen en laten van haar ex-man. Dat haar winkel dan toch gesloten moest worden, steekt haar nog altijd. "Zodra ik hiervan hoorde, ben ik van hem gescheiden en hebben we de VOF ontbonden."

Half jaar gewacht met besluit

Bovendien vindt ze het vreemd dat er zo veel tijd overheen is gegaan voor het besluit werd genomen. De drugs werden immers in het voorjaar van 2019 al gevonden, haar pand werd pas in februari 2020 gesloten. "Toen was ik al een half jaar gescheiden."

Volgens de advocaat van de burgemeester duurde het zo lang, omdat er nog verschillende onderzoeken liepen en de burgemeester het laatste bewijs wilde afwachten. "En toen dat kwam, was het oktober. De burgemeester wilde niet kort voor Kerst mevrouw opzadelen met de sluiting van haar pand."

Dat de burgemeester het pand toch sloot, was volgens zijn advocaat 'om de loop eruit te halen'. "Dan zou duidelijk zijn dat daar geen drugs meer verkocht wordt."

Maar dat daar ter plekke drugs verkocht is, is volgens de eigenaresse ook onzin. "De enige loop die er nu uit gehaald is, is die van mijn klanten. Bovendien was dit meer dan een half jaar na de arrestatie van mijn ex-man. Welke loop zou er dan nog uitgehaald moeten worden?"

Sluit dan het huis

Tijdens de behandeling bleek ook dat de eigenaresse had gevraagd haar huis te sluiten, in plaats van de Primera. "Daar was de drugs gevonden, dus dat zou logisch en volgens de wet geweest zijn", zegt ze daarover. "Dan was ik met mijn dochters een paar maanden ergens anders gaan zitten, maar had de winkel gewoon open kunnen blijven."

Het is duidelijk dat de eigenaresse nog altijd worstelt met de gevolgen van het besluit. "Ze is door de rechter duidelijk vrijgesproken in deze zaak, maar met de sluiting van haar winkel is ze wel gestraft", vindt haar advocaat.

Of die sluiting terecht is, zal de bestuursrechter binnen zes weken beoordelen.

Deel dit artikel