Sparta is het zwarte beest van NEC - RegioTV Tiel

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Waterballet op Het Kasteel Foto: Omroep Gelderland
Balende NEC'ers na de nederlaag in 2016 tegen Sparta. Foto: Broer van den Boom

Balende NEC'ers na de nederlaag in 2016 tegen Sparta. Foto: Broer van den Boom

NIJMEGEN - Als NEC vrijdagavond uit bij Sparta wint, klimmen de Nijmegenaren voorlopig naar de derde plaats in de eredivisie. Ook bij een gelijkspel is NEC in ieder geval één dag derde.

Maar een goed resultaat halen op Het Kasteel is geen sinecure. Zoals de Vlamingen het uitdrukken: Sparta is het zwarte beest van NEC, zeker in uitwedstrijden.

Tegen de Rotterdammers hebben de Nijmegenaren menig fatale nederlaag geleden. De pijnlijkste was in 2014. NEC was toen net ontsnapt aan rechtstreekse degradatie en moest in de play-offs naar Het Kasteel. Tijdens de wedstrijd gingen de hemelsluizen open en voetballen bleek onmogelijk. Het duel werd gestaakt.

Afbeelding
Waterballet op Het Kasteel Foto: Omroep Gelderland

De tweede helft werd een dag later opnieuw gespeeld en vlak voor tijd scoorde Nourdin Boukhari. Twee dagen later volgde de return in Nijmegen en kwam NEC binnen de korste keren met 3-0 achter. Degradatie volgde.

Puntenverlies als koploper

Een seizoen later was NEC in de eerste divisie nagenoeg ongenaakbaar. De ploeg verbrak bijna alle records en ook de lastige uitwedstrijd tegen Sparta leek moeiteloos te worden gewonnen. Maar in de slotfase maakte de thuisploeg een 2-0 achterstand toch nog goed en leed NEC puntenverlies: 2-2.

De laatste confrontatie op eredivisieniveau was in 2016. Met Peter Hyballa als trainer ging NEC met 2-0 onderuit. En in de eerste divisie kwamen de ploegen elkaar in 2019 tegen. Sparta won met 1-0 en dat leidde het ontslag in van trainer Jack de Gier, die twee nederlagen later zijn congé kreeg.

Laatste zege in 2008

NEC won al heel lang niet meer op het Kasteel. In de eredivisie is dat al bijna dertien jaar geleden, met Mario Been als trainer. Alleen in een oefenduel in 2019 trok NEC nog aan het langste eind. Het werd 3-4. Thomas Beekman debuteerde in dat duel met een doelpunt.

Deel dit artikel