Mysterie bijna ontrafeld: Yakubu, de oud-Vitessenaar die plotseling overleed - RegioTV Tiel

Wat gebeurde er met oud-Vitessespeler Abubakari Yakubu? Foto: BSRAgency/Orange Pictures

Wat gebeurde er met oud-Vitessespeler Abubakari Yakubu? Foto: BSRAgency/Orange Pictures

ARNHEM - Al twee jaar is filmmaker Gerdo Vlastuin bezig met de vraag: wat is er gebeurd met voormalig Vitesse-speler Abubakari Yakubu? De Ghaneese voetballer overleed vier jaar geleden in zijn geboorteland op 35-jarige leeftijd.

Yakubu speelde in het seizoen 2004/05 op huurbasis bij Vitesse en was geliefd bij de supporters in Arnhem. Na dat seizoen had Vitesse geen geld om Yakubu definitief over te nemen van Ajax. Supporters hielden vervolgens een collecte en externe financiers sprongen bij. Daardoor bleef Yakubu uiteindelijk tot 2009 bij Vitesse spelen. In de jaren erna werd de Ghanees iets minder belangrijk en zat hij vaker op de bank. In 2017 overleed hij vrij plotseling op 35-jarige leeftijd, nadat hij al een tijdje ziek was.

Raadsel

Wat er tussen zijn vertrek uit Nederland en het moment van zijn dood met Yakubu gebeurde, bleef altijd een raadsel. Gerdo heeft het antwoord op die vraag kunnen achterhalen. "Ik heb heel veel mensen gesproken uit de voetbalwereld, vrienden en mensen die dicht bij hem stonden, dus inmiddels weten we wat er met hem gebeurd is."

Om Yakubu's verhaal te kunnen verfilmen is echter geld nodig. Daarom startte de journalist een crowdfundingactie. "Dat is natuurlijk wel een beetje spannend. Je kunt het zelf wel een goed idee vinden, maar hebben mensen er geld voor over?", vroeg Gerdo zich af. Het antwoord is ja. "De crowdfunding staat nu 48 uur online en het gaat echt supergoed. Dus blijkbaar willen meer mensen weten wat er met hem gebeurd is."

Familie van Yakubu

Vlastuin gaat het geld onder meer gebruiken om naar Ghana af te reizen. "Daar is hij overleden en daar ligt hij begraven. Ik heb ook contact met zijn ex-vrouw, zijn broer en zijn moeder. Die zitten allemaal in Ghana. Daar naartoe gaan is de enige oplossing om het af te maken, om die laatste puzzelstukjes te leggen. De antwoorden liggen in Ghana."

Mensen die een financieel steentje bijdragen aan het filmproject krijgen daar ook iets voor terug, zoals een kaartje voor de première van de documentaire. "Maar je kunt bijvoorbeeld ook met je naam op de aftiteling."

Zie ook: Voormalig Vitesse-middenvelder Yakubu (35) overleden

Deel dit artikel