Ruim 730 handtekeningen tegen drijvend zonnepark in Lobith - RegioTV Tiel

Tegenstanders van een zonnepark in Lobith. Foto: Omroep Gelderland

Tegenstanders van een zonnepark in Lobith. Foto: Omroep Gelderland

LOBITH - Tegenstanders van de drijvende eilanden met zonnepanelen die in Lobith moeten komen, hebben vandaag een petitie met 734 handtekeningen ingediend bij de gemeente Zevenaar. Ze vrezen onder meer voor natuurschade. Daarnaast zijn er tot nu toe drie zienswijzen bij de gemeente binnengekomen over het plan. De gemeente moet binnenkort een besluit nemen over de omgevingsvergunning.

De zonnepanelen moeten komen in de plas van Stichting Carvium Novum aan de Eltenseweg, waar nu nog zand wordt gewonnen. Het gaat om vier eilanden van elk 155 meter doorsnede. Maar volgens verschillende buurtbewoners is de plek bestemd voor recreatie en natuur. "Er zitten hier zelfs bevers", vertelt aanwonende Emiel Stuyt. "Wat betekenen die panelen op het water straks voor die beestjes?"

Bevers en otters

De Zoogdiervereniging bevestigt de aanwezigheid van bevers in het gebied. "Bevers zitten wel vooral aan de waterkant, dus ze hebben vermoedelijk geen last van de zonnepanelen op het water. Ik denk eerder dat het andersom is.

"Bevers knagen aan alles", vertelt regiocoördinator Martin Brussaard. "Maar er zijn ook otters gesignaleerd in de Gelderse Poort, dus de kans is aanwezig dat die binnenkort ook bij de plas van Carvium Novum zitten", stelt de regiocoördinator. "En otters zijn meer beschermd." Verplicht ecologisch onderzoek zou hier volgens de Zoogdiervereniging duidelijkheid over moeten geven.

Ecologische onderzoeken

Volgens de initiatiefnemers van het zonnepark is dit al lang gebeurd: "Er zijn twee ecologische onderzoeken gehouden die beide uitwijzen dat de drijvende zonnepanelen geen schade zullen aanrichten aan flora en fauna", aldus projectleider Gaby Stoffelen van Wiek-II.

"Eén onderzoek is in opdracht van ons gehouden en de gemeente heeft nog een extra onderzoek laten doen", vertelt ze. Ze wil daarnaast nogmaals benadrukken dat er ook heel veel voorstanders zijn van het plan voor de drijvende zonnepanelen.

De gemeente Zevenaar laat weten dat het bekend is dat er inderdaad bevers in het gebied zitten. "Maar uit de onderzoeken is gebleken dat dit niet schadelijk zou zijn voor het leefgebied van de dieren", aldus een woordvoerder.

Aanwonende Emiel Stuyt doet vanavond ook nog zijn verhaal in de online-commissievergadering van de gemeente Zevenaar. Naar verwachting neemt het college van burgemeester en wethouders begin oktober een besluit over de omgevingsvergunning.

Zie ook: Petitie tegen drijvend zonnepark op plas in Lobith

Deel dit artikel