Sluiting Posbank roept wisselende reacties op: 'Een dikke middelvinger naar de ouderen' - RegioTV Tiel

Begin oktober wordt duidelijk of de Posbank op slot gaat voor gemotoriseerd verkeer. Foto: ANP

Begin oktober wordt duidelijk of de Posbank op slot gaat voor gemotoriseerd verkeer. Foto: ANP

RHEDEN - Het voornemen van Natuurmonumenten en de colleges van Rheden en Rozendaal om natuurgebied de Posbank te sluiten voor gemotoriseerd verkeer, roept wisselende reacties op. Via de social media-kanalen van Omroep Gelderland tonen mensen zich verheugd, verbaasd en geërgerd.

De beslissing om auto's en motoren te weren is nog niet definitief. Het is het meest verregaande scenario dat de betrokken partijen uitdachten: nu ligt het bij de gemeenteraden. Die spreken zich er op 5 oktober over uit. De bedoeling van Natuurmonumenten en de betrokken colleges is echter gemotoriseerd verkeer op nog slechts drie plaatsen toe te laten: bij de lappendeken, bij het bezoekerscentrum in Rheden en bij Velp in Beekhuizen.

Zie ook: Geen toekomst voor auto's en motoren op de Posbank

De reacties spitsen zich met name toe op de gevolgen voor ouderen. Edwin Blees noemt het voornemen dat dinsdag is uitgesproken 'een dikke middelvinger naar de ouderen' en naar de mensen die slecht ter been zijn. "Dit park is niet meer voor jullie. Alleen nog voor mensen met het uithoudingsvermogen om naar boven te lopen", foetert hij.

Pendelbusje naar de natuur

Karen Homans vindt het juist een goed idee, maar zet wel de kanttekening dat mensen die slecht ter been zijn, tegen betaling met een pendelbusje tot bij de Posbank gebracht kunnen worden. Anita van Roon-Bruggink ziet zo'n pendelservice niet zitten en denkt dat het natuurgebied voor haar straks verleden tijd is. "Lopen lukt me niet, op de fiets is het wat ver voor ons. En dan moet men straks natuurlijk ook gaan betalen voor het parkeren. En mochten er pendeldiensten komen, dat gaat vast ook weet geld kosten. Lekker bedacht, maar niet heus…"

Voor dier en natuur is dit een goede stap

Serena laat weten dat ze het uitgedachte scenario wel begrijpt. "Het is abnormaal druk geworden de laatste jaren", zegt ze over het natuurgebied. "Het gaat nergens meer over. Dus voor dier en natuur, wat we al niet veel hebben in dit kleine landje, is dit een goede stap."

De nek omgedraaid

Alex van den Berg zet vraagtekens bij het voornemen. "Dat gaat de gemeente Rheden een heleboel geld kosten", voorspelt hij. "Ze hebben zojuist het middelpunt van het toerisme rond dit verder dode dorp vakkundig de nek om gedraaid."

Hebben Rheden en Rozendaal dit niet over zichzelf afgeroepen? Dat vraagt Roel de Visscher zich hardop af. "Jarenlang hebben de media en Natuurmonumenten dit gebied gepromoot. Nu het er te druk wordt, gaan ze bezoekers weren. Beetje de omgekeerde wereld. Wat dan met hen die slecht te been zijn? Moeten ze dan maar, op welke manier ook, vanaf bijvoorbeeld het bezoekerscentrum bij de Posbank zien te geraken? De gehele nieuwe parking bij het Paviljoen, weggesmeten geld? Net als alle andere parkings die net zijn aangelegd. Zet er anders een metershoog hek omheen", verzucht hij.

Zie ook: Hoe verder met de 'belachelijk mooie', maar veel te drukke Posbank?

Deel dit artikel