Wie zijn de mensen uit dit bijzondere fotoalbum? - RegioTV Tiel

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Wie zijn de mensen uit het fotoalbum? Foto: Bron: Anita Jansen
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Wie zijn de mensen uit het fotoalbum? Foto: Bron: Anita Jansen
Lead Image 3:
Lead image TXT 3: Wie zijn de mensen uit het fotoalbum? Foto: Bron: Anita Jansen
Gelderland helpt, wie zijn de mensen op deze foto's? Foto: Anita Jansen

Gelderland helpt, wie zijn de mensen op deze foto's? Foto: Anita Jansen

ZEDDAM - Een oud fotoalbum met mysterieuze oude foto's: de vader van Anita kreeg het ooit cadeau omdat hij een liefhebber van fotografie was. Jaren later vindt zijn dochter uit Zeddam het album op zolder en wordt nieuwsgierig naar de mensen die er in staan.

Wie zijn toch die prachtige geklede dames met Sissi-jurken die statig op de foto's staan? Anita Jansen besluit een oproep op Facebook te plaatsen om zo meer te weten te komen. "Het geeft mij een soort Harry Potter-achtig gevoel. Het is sprookjesachtig. Ik vond het zonde dat het bij mij lag, terwijl het eigenlijk meer hoort bij de rechtmatige eigenaar, de bloedverwanten of nakomelingen van de mensen die in dit boek staan."

Op de oproep reageren veel mensen, waaronder Brigitte van der Meer. Zij bood aan te helpen uit te zoeken wie de mensen op de foto's zijn. "Ik houd heel erg van het uitzoeken van stambomen, dus toen ik dit oproepje zag, heb ik meteen gereageerd. Ik was enorm geboeid en met de kleine aanwijzingen uit het boek ben ik gaan pluizen in archieven." Inmiddels is niet alleen Brigitte op onderzoek gegaan, ze wordt geholpen door Simon en Dick.

Veel foto's hebben inmiddels een naam

Ze weten nu dat het album gemaakt is door Anna Catharina van Krieken, geboren op 17 november 1862 te Tiel. Zij is getrouwd op 23 maart 1898 met Johannes Gijsbertus Ernste, geboren op 6 oktober 1842.

"We ontdekten interessante levens, welgestelde families, mensen die belangrijke functies hadden, eigenaren van bedrijven en bereisde mensen die veel sporen hebben nagelaten in de geschiedenis, maar ook in het heden. De broer van Anna Catharina van Krieken, de vrouw die het album heeft gemaakt, bijvoorbeeld. Hij was schilder en heeft ook portretten gemaakt die nog altijd in een hoekje van het Rijksmuseum hangen. Hoe bijzonder", aldus Anita.

Wie zijn de mensen op deze foto's

Maar met het uitzoeken werd ook langzaam maar zeker duidelijk, dat er geen familie mee is in directe lijn. "Alles wat we uitgezocht hebben is doodgelopen. We zitten op een dood spoor, er kwamen geen kinderen meer en dan stopt de lijn. Er zijn nog een aantal foto's waarvan we niet weten wie het zijn, dan gaat het over de Indonesische mensen op de foto's. Die Indonesische kant, daar weten we gewoon niets over te vinden, we weten niet wie dat zijn. Wij zijn op zoek naar mensen die ons daar meer over kunnen vertellen of die misschien weten wie de mensen op de foto's zijn", aldus Anita.

In het tv-programma Gelderland helpt deden Anita en Brigitte een oproep om te helpen bij het zoeken naar deze mensen.

Gelderland Helpt is een platform van Omroep Gelderland waarbij hulp gevraagd en gegeven wordt. Door middel van radio, tv, internet en social media geeft Gelderland Helpt bekendheid aan de vragen, oproepen of het aanbod van Gelderlanders.

Gelderland Helpt is te vinden op:

Deel dit artikel