Eén van de materialen die gemaakt wordt uit de luiers. Foto: Omroep Gelderland. Foto: Gelderland heeft weer een luierrecycling. Bezoekers konden vandaag een kijkje nemen in Weurt

Eén van de materialen die gemaakt wordt uit de luiers. Foto: Omroep Gelderland. Foto: Gelderland heeft weer een luierrecycling. Bezoekers konden vandaag een kijkje nemen in Weurt

WEURT - Luiers en ander incontinentiemateriaal zijn de laatste grote afvalstroom binnen restafval die je graag wilt recyclen in plaats van verbranden. Nadat dit in Arnhem eerder een tijd lukte maar toch te duur bleek, loopt Gelderland nu toch weer voorop met een nieuwe installatie voor luierrecycling die pas is geopend in Weurt.

Incontinentiemateriaal recyclen is een proces dat een enorme milieuwinst oplevert, omdat meer dan 10% van ons restafval eruit bestaat. Maar het is ook best lastig te organiseren.

Van 1999 tot en met 2007 liep Gelderland erin voorop toen het bedrijf Knowaste luiers recyclede en ook de inzameling ervan gestalte kreeg. Helaas moest de recycling toen stoppen toen het Amerikaanse bedrijf besloot dat het te duur werd. Intussen is de ontwikkeling doorgegaan en komen er toch weer installaties voor.

Kunststof, biogas en meststof

Bij afvalenergiecentrale ARN in Weurt is een luierrecyclingsinstallatie geopend, op dit moment nog de enige in Nederland. Daarmee moeten elk jaar zo'n 50 tot 75 miljoen luiers en andere incontinentiematerialen worden gerecycled.

De luiers worden afgebroken tot hoogwaardige kunststoffen, die als grondstoffen worden gebruikt. Daarnaast worden luiers gebruikt voor biogas en meststoffen. "Het is voor het eerst dat op deze unieke manier luiers worden verwerkt", vertelt Rutger Jan Pessers, directeur van ARN.

Erg zinvol om te scheiden

Reden voor de bouw van de luierrecyclingsinstallatie is de grote wens binnen de afvalbranche om ook deze afvalstroom te temmen. Pessers: "Luiers vormen de laatste grote stroom die zinvol uit restafval kan worden gescheiden. Meer dan 10% van het restafval bestaat uit luiers. Dat moet op een zinnige manier worden verwerkt, want eerst werd het verbrand en dat bracht een nadelige CO2-voetprint met zich mee."

Bezoekers konden vandaag een kijkje nemen in de keuken van luierrecycling:

Trots dat lastig proces is gelukt

De ontwikkeling van de installatie was een langdurig proces, want luiers recyclen is knap lastig. Gelderland mag er dan ook best trots op zijn. "Behalve de technische uitdagingen, om er bijvoorbeeld een echt hoogwaardig kunststof uit te halen, kostten ook administratieve uitdagingen veel tijd, zoals het aantonen hoe je medicijnresten afbreekt en dat het resultaat een echt hoogwaardige nieuwe grondstof is."

Baat bij Gelderse luiergeschiedenis

Dat Gelderland al eerder voorop liep, heeft ARN veel geholpen, vertelt directeur Pessers. "De inzameling is toen al begonnen, en ook na het stoppen van Knowaste doorgegaan. Daardoor konden wij snel beschikken over een stroom aan luiers voor ons proces."

Inmiddels is ook de kennis van Knowaste doorontwikkeld door wat tegenwoordig Diaper Recycling Europe heet. Ook dit bedrijf hoopt weer recyclinginstallaties in Europa te openen.

Kijkje nemen

Geïnteresseerden konden vandaag in Weurt een kijkje komen nemen bij het bedrijf om te zien wat er met de luiers gebeurt. "Het is een goed voorbeeld van hoe je de cirkel rond kunt maken", vindt een bezoeker.

Deel dit artikel