Kijk hier hoe de dag verliep voor de Gelderse sporters op de Spelen - RegioTV Tiel

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Tessie Savelkous tijdens haar partij in de gewichtsklasse boven 78 kilo. Foto: ANP
Merel Smulders met de bronzen medaille tijdens de huldiging van het onderdeel cross bij het BMX. Foto: ANP

Merel Smulders met de bronzen medaille tijdens de huldiging van het onderdeel cross bij het BMX. Foto: ANP

TOKIO - Ook op dag 7 kwamen de nodige Gelderse sporters in actie op de Olympische Spelen in Tokio. Hoe ze presteerden, lees je hieronder.

Roeien

De roeiers van de Holland Acht, met daarbij Ruben Knab uit Bennekom, zijn op een teleurstellende vijfde plaats geëindigd. Het paradepaard van de Nederlandse roeivloot deed in de finale op de Sea Forest Waterway geen moment mee om de medailles.

Sophie Souwer uit Westervoort sloot haar Spelen af met het winnen van de B-finale. Dat leverde haar geen medaille op. De plakken worden verdeeld in de A-finale, daar plaatste de Gelderse zich eerder deze week niet voor.

Beachvolleybal

De beachvolleybalsters Sanne Keizer uit Doetinchem en Madelein Meppelink zijn uitgeschakeld. Het Nederlandse duo verloor in Tokio ook de derde groepswedstrijd in drie sets. Het Amerikaanse koppel April Ross/Alix Klineman, als tweede geplaatst, won met 20-22, 21-17 en 15-5. Keizer en Meppelink verloren hun eerste twee groepsduels ook al in drie sets.

BMX

BMX'ster Merel Smulders uit Horssen heeft brons veroverd. De 23-jarige debutante reed in Tokio een sterke finale en eindigde als derde. De Britse Bethany Shriever pakte het goud en tweevoudig olympisch kampioene Mariana Pajón uit Colombia moest dit keer genoegen nemen met zilver. Merel Smulders was de enige Nederlandse deelneemster in de finale. Haar oudere zus Laura, die bij de Spelen van Londen 2012 brons pakte, strandde net als Judy Baauw in de halve finales. Laura was favoriet voor een olympische plak, maar kwam hard ten val. Bij de heren speelde Twan van Gendt uit Velddriel geen rol van betekenis.

Zwemmen

Zwemmer Nyls Korstanje uit Nijmegen heeft zich niet kunnen plaatsen voor de finale van de 100 meter vlinderslag. De 22-jarige tikte in de tweede halve finale als zesde aan in 51,80 seconden. Het bleek de twaalfde tijd, niet genoeg om zaterdagochtend de finale te mogen zwemmen.

Atletiek

Marije van Hunenstijn is op het olympisch atletiektoernooi al in de series van de 100 meter uitgeschakeld. De 26-jarige sprintster uit Apeldoorn liep in haar heat naar de zesde plaats in 11,27. De eerste drie plaatsten zich rechtstreeks voor de halve finales. Ook haar tijd was niet goed genoeg om zich te kwalificeren voor de volgende ronde. De sprintster liep wel haar beste tijd van het seizoen, maar bleef verwijderd van haar toptijd uit 2019, toen ze 11,13 liep en zich daarmee plaatste voor de Spelen in Tokio. Van Hunenstijn kan zich nu gaan richten op de 4x100 meter estafette.

Sifan Hassan is haar jacht op olympische roem begonnen met het voldoen aan een simpele opdracht. De wereldkampioene op 1500 en 10.000 meter plaatste zich op de openingsdag van het atletiektoernooi eenvoudig voor de finale van de 5000 meter. De 28-jarige Nederlandse atlete won haar serie in 14.47,89. De finale is maandag.

Judo

Tessie Savelkouls uit Appeltern is in de eerste ronde van het olympische judotoernooi blijven steken. De 29-jarige Savelkouls, net teruggekeerd na een zware knie- en voetblessure, verloor in de klasse boven 78 kilogram op waza-ari van Han Mijin uit Zuid-Korea. Na de nederlaag kreeg Savelkouls applaus van de aanwezigen op de tribune.

Savelkouls hervatte pas in mei van dit jaar de training, vijftien maanden nadat ze bij de Grand Slam in Parijs een zenuwscheur in haar rechterbeen had opgelopen. Artsen gaven haar slechts 1 procent kans op herstel, maar Savelkouls doorliep het zware revalidatietraject met succes en kon toch weer de judomat op. Een maand geleden werd bekend dat ze zelfs naar Tokio zou afreizen.

Zie ook: Judoka Tessie Savelkouls had 1 procent kans om weer normaal te lopen, nu gaat ze naar de Spelen

Waterpolo

De Nederlandse waterpolosters hebben met gigantisch verschil Zuid-Afrika verslagen: 33-1. De kwartfinale kan Oranje niet meer ontgaan. Dat is dus goed nieuws voor de speelsters Vivian Sevenich uit Lichtenvoorde, Iris Wolves uit Ede, Joanne Koenders uit Arnhem en Simone van der Kraats uit Barneveld.

Zeilen

Zeilsters Annette Duetz uit Zeddam en Annemiek Bekkering hebben de koppositie veroverd in het klassement van de 49erFX-klasse. Het Nederlandse duo werd twaalfde in de zevende race, en had het geluk dat de concurrentie in die heat ook teleurstelde. In de achtste en negende race bleef de Nederlandse boot, ondanks een vijfde en zesde plaats, de meeste concurrenten voor. In de tussenstand staan Bekkering en Duetz eerste met 41 punten. Het Spaanse duo Tamara Echegoyen Dominguez/Paula Barcelo Martin volgt op één punt achterstand. Nummer drie Brazilië, met Martine Grael en Kahena Kunze, staat op 47 punten. Zaterdag volgen nog drie races, gevolgd door de medalrace op zondag.

Afrodite Zegers uit Doorwerth en Lobke Berkhout hebben in de 470-klasse op de derde dag drie plaatsen winst geboekt en hebben de top 10 in zicht. Het duo eindigde in de vijfde race als negende en in de zesde race als zesde. In de tussenstand staan de twee op de elfde plek met 47 punten. Het Poolse duo Agnieszka Skrzypulec/Jolanta Ogar gaat aan de leiding met 10 punten. De medailles lijken ver weg voor het Nederlandse duo. Er zijn nog vier races en een medalrace voor de top 10 te varen in deze klasse.

Hockey

De Nederlandse hockeyheren hebben vrijdag hun laatste groepsduel met 3-1 verloren van aartsrivaal Duitsland. Voor de Nederlandse ploeg met de Nijmeegse Robbert Kemperman is het een pijnlijke nederlaag: ze eindigen nu onder de Duitsers en treffen daarom een op papier lastigere tegenstander uit de andere poule.

Deel dit artikel