'Ik hoorde een grote klap', omwonende hielp na botsing schip op IJsselbrug - RegioTV Tiel

Het binnenvaartschip verloor de auto in de IJssel. Foto: Jan Willem Voortman

Het binnenvaartschip verloor de auto in de IJssel. Foto: Jan Willem Voortman

ZUTPHEN - "Ik hoorde een grote klap, toen voer ik het havengat uit en zag ik een auto drijven". Een van de omwonenden van de Oude IJsselbrug in Zutphen twijfelde geen moment nadat hij donderdagmiddag een binnenvaartschip tegen de brug zag botsen. Hij probeerde meteen te helpen.

"Ik zag de auto drijven in het water en ik dacht eigenlijk dat het vrachtschip in zijn totaliteit aan het zinken was. Dat was niet het geval. Toen ben ik met de sloep gaan kijken bij het vrachtschip en gelukkig hadden de mensen niets. Toen zijn we naar de auto gevaren die in het water was beland. Ik heb toen een anker door de ruit van die auto gegooid en we wilden toen de auto naar de kant slepen. Maar hij zakte zo hard dat we het anker weer los moesten maken."

De tekst gaat verder na de video.

De auto zakte dus naar de bodem van de IJssel. De buurtbewoner besloot nog even te kijken hoe het met de schipper ging. "Ik heb de schippers even gesproken. Ze spraken van een inschattingsfoutje. Ja, dat kan nu de IJssel zo'n 2,5 meter hoger staat. Ja, de kajuit en de auto zijn weg, maar nog erger is dat het zelfvertrouwen van de schipper weg is."

'Water te hoog voor dit schip'

Thomas van Dijk, officier van dienst bij de brandweer, stelt dat het water inderdaad wat te hoog was voor dit schip. "Er is een deel van de brug dat op en neer kan, daar hadden ze onder door gekund. Of dit nu een inschattingsfout is, weet ik niet. Maar hier konden ze niet onder door. Het water stond te hoog voor de doorvaart van dit schip."

Na de botsing lag het trienverkeer over de brug urenlang stil voor inspecties, ook omdat eerder op de dag al een plezierjacht tegen de brug knalde. Rond 20.30 uur begonnen de treinen weer te rijden,

Zie ook:

Deel dit artikel