Bord voor de kop? Het ging vaker mis met taalfoutjes in het verkeer - RegioTV Tiel

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Klinker kopen? Foto: Joost Joling
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Wie op zoek is naar 'Winterwijk' moet nog wel verder rijden dan 19 kilometer. Foto: Twitter @schrikkeltje
Lead Image 3:
Lead image TXT 3: Voorbijrijders in Velp kregen Zuthpen op hun bord. Foto: Omroep Gelderland
Lead Image 4:
Lead image TXT 4: Ook onze buren in Overijssel maken phouten, zo bewijst deze foto. Foto: RTV Ideaal
Doetinchem of Doetichem? Foto: Omroep Gelderland

Doetinchem of Doetichem? Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - Om de nieuwe paddenstoel in bosgebied Loenen waar de Posbank voor 'Postbank' wordt uitgemaakt, hebben we woensdag natuurlijk enorm kunnen lachen. Maar de wegwijs-paddenstoel past in een langere traditie van Gelderse verkeersborden. Want taalfouten in plaatsnamen, dat hebben we vaker gezien. We zetten er een paar op een rij.

Doetinchem of Doetichem

Toegegeven, Gelderland heeft makkelijkere plaatsnamen dan Doetinchem. Toch is de benaming van de stad ook weer niet zo ingewikkeld dat je erover moet struikelen. Daarom verbaasde het ons toen we in 2018 hoorden dat op een verkeersbord op de Richterslaan in Lichtenvoorde, Doetinchem als 'Doetichem' vermeld werd.

Afbeelding
Doetinchem of Doetichem? Foto: Omroep Gelderland

In de Achterhooek

We blijven nog even in Lichtenvoorde, want daarmee gaat het vaker mis. Bijvoorbeeld in de naam van de plaats zelf. Op de nieuwe rijksweg N18 bij Afslag Zuid kon je in 2018 ineens naar 'Lichtenvooorde' rijden. O, o, o, wat een fout.

Afbeelding
Klinker kopen? Foto: Joost Joling

Taal weet niet van wijken

Gaan we de Achterhoek al uit? Nog niet. Want ook Winterswijk komt aan de beurt. Op de kruising van de Dames Jolinkweg met de Aaltenseweg, bij Varsseveld, stond het grensdorp in datzelfde 2018 ineens bekend als 'Winterwijk'. Hoewel de winter wel wijkt in deze tijd van het jaar, lijkt ons dit niet de bedoeling.

Afbeelding
Wie op zoek is naar 'Winterwijk' moet nog wel verder rijden dan 19 kilometer. Foto: Twitter @schrikkeltje

Zupthen, Zutphen, Zuthpen?

Maar ook buiten de Achterhoek gaat het mis. Twee keer zelfs. Zo stond op twee verschillende borden in Velp Zutphen bekend als 'Zuthpen'.

Afbeelding
Voorbijrijders in Velp kregen Zuthpen op hun bord. Foto: Omroep Gelderland

Toegegeven, het is niet enige keer dat dit gebeurde. Zo ging het nog een keer fout in de gemeente Rheden. Daar werd de Hanzestad 'Zuthpen' genoemd op een bord die een omleiding aangaf. Buiten de provincie gaat het ook wel eens mis. In het Overijsselse Delden stond Zutphen lokaal bekend als 'Zuthpen'. Het is misschien een leuk idee voor schrijfgerei in de stad: 'in Zutphen schrijft u met de Zuth-pen'.

Afbeelding
Ook onze buren in Overijssel maken phouten, zo bewijst deze foto. Foto: RTV Ideaal

Zie ook:

Deel dit artikel