Tiel is creatief met tonnen coronasteun voor cultuur - RegioTV Tiel

Schilderles in de vernieuwde berenkuil in Tiel Foto: Omroep Gelderland

Schilderles in de vernieuwde berenkuil in Tiel Foto: Omroep Gelderland

TIEL - Tiel heeft tonnen aan cultuurgeld op de plank liggen om de sector na corona een steuntje in de rug te geven. En dat geld wordt creatief ingezet. Zo wil de gemeente bijdragen aan een kunstwerk van fruitmozaïeken, komt er kunst in lege winkeletalages en krijgen tunnels in de stad een opknapbeurt.

Zie ook: Tiel maakt kunstproject van vervallen tunnels

Om de lokale cultuursector te ondersteunen, kreeg Tiel dit jaar bijna 700.000 euro van het rijk. Voor 2020 was dat 315.000 euro. Hiervan worden tal van culturele activiteiten en kunstprojecten ondersteund. Het al lopende project om de fietstunnels van de berenkuil onder de provinciale weg te beschilderen, krijgt uit dit potje ook een aanvullende bijdrage.

Zo probeert het stadsbestuur met het coronageld de culturele sector breed te ondersteunen en verschillende doelstellingen te combineren. Er staan meerdere concerten en culturele activiteiten op de agenda en er is een project voor kunst in lege winkeletalages.

Ook het beoogde kunstwerk Versteend Fruit krijgt een bijdrage. Dit oude plan voor een kunstwerk met fruitmozaïeken op het Hoogeinde zou als eerbetoon aan het Fruitcorso door de corsoclubs uitgevoerd worden. Maar de benodigde 140.000 euro is er nog niet.

Werk voor zzp'ers

Hoewel misschien niet heel direct, hebben al deze activiteiten een duidelijke relatie met de coronatijd, stelt een woordvoerder. "Culturele activiteiten zijn extra belangrijk vanwege het herstel van een levendige binnenstad", zegt zij. "Bovendien genereren deze activiteiten werk voor veel zzp'ers in de culturele sector die getroffen zijn door corona."

Tiel heeft inmiddels ook een steunfonds opgezet voor verenigingen in de amateurkunst die inkomsten uit optredens en baromzet zagen wegvallen, terwijl vaste kosten doorliepen.

Steunfonds voor clubs

"Dan heb je het al gauw over vier à vijf duizend euro", zegt voorzitter van muziekvereniging K.T.S.M. Kelvin Huiberts. "We hadden weinig inkomsten maar ook geen dure concerten. We hebben een eigen gebouw, dus geen huur, maar wel dirigenten in dienst. Je wilt wel een nette werkgever zijn. Gelukkig hebben we de club aardig bij elkaar weten te houden. "

Groot deel nog niet bestemd

Zowel Fruitcorso als Appelpop stellen dat gemeente hulp bood nadat er vorig jaar een streep ging door evenementen. Ook werkte de gemeente mee aan alternatieve programma's. Het Fruitcorso heeft deze week bekend gemaakt dat dit toch niet door kan gaan.

Een groot deel van het rijksgeld is overigens nog niet bestemd. "We zijn ook pas net aan het voorzichtige einde van de crisis", zegt de woordvoerder. "We zijn bezig met het maken van verdere plannen maar er is nog niets concreets."

Deel dit artikel