Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen - RegioTV Tiel

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Stijging woonlasten Rivierenland Foto: Omroep Gelderland
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Stijging woonlasten Rivierenland Foto: Omroep Gelderland
Belasting stuk hoger in Rivierenland Foto: Nattanan23/Pixabay

Belasting stuk hoger in Rivierenland Foto: Nattanan23/Pixabay

TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.

Uit de gegevens van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) blijkt dat de traditioneel overwegend goedkopere Rivierenlandse gemeenten afgelopen jaren steeds meer naar boven opschuiven op de landelijke ranglijst.

Buren spant de kroon met het verhogen van de woonlasten. De gemeente is West-Betuwe (18) inmiddels voorbij en staat op plaats 17 in de landelijke top twintig van duurste gemeenten. Gemiddeld betaalt een gezin er 1.062 euro. Dat is 46 procent meer dan in 2015.

Alle gemeenten nu boven gemiddeld

Inmiddels zijn de gemiddelde woonlasten voor een gezin in alle gemeenten hoger dan het landelijk gemiddelde van 811 euro. Tiel (157) staat nog het laagst op de ranglijst van de 352 Nederlandse gemeenten.

De afvalstoffenheffing is de grootste veroorzaker van de lastenverzwaring. Voor veel gezinnen, met name eenpersoonshuishoudens, is de afvalrekening in deze periode meer dan verdubbeld. Landelijk gezien was deze heffing voorheen ook wel erg laag. Nu zit Rivierenland met een gemiddelde rekening van zo'n 300 euro ongeveer op het landelijk gemiddelde.

Ozb flink omhoog

Maar ook de onroerende zaakbelasting steeg in Buren ruim 45 procent, evenals in het voormalige Neerijnen dat fuseerde tot West-Betuwe. Tiel deed er de afgelopen zes jaar in totaal bijna 40 procent bovenop. Ook in het voormalige Lingewaal (29 procent), in Culemborg (26 procent) en Maasdriel (23 procent) steeg deze woonbelasting flink.

In de andere fusiegemeente Geldermalsen daalde de ozb licht. Maar mede door een forse stijging van de rioolheffing namen de woonlasten toch met zo'n 20 procent toe. Ook de inwoners van Lingewaal zuchten onder een sterke verhoging van de rioolheffing. De totale rekening is voor hen de afgelopen jaren zo'n 40 procent hoger geworden.

Afbeelding
Stijging woonlasten Rivierenland Foto: Omroep Gelderland

Afbeelding
Stijging woonlasten Rivierenland Foto: Omroep Gelderland

Deel dit artikel