Afpersers van ouder echtpaar moeten de cel in - RegioTV Tiel

De rechtbank. Foto: Omroep Gelderland

De rechtbank. Foto: Omroep Gelderland

DRIEL - De rechtbank heeft twee mannen veroordeeld voor een chantagepoging in Driel. Een ouder echtpaar was in september 2020 hun slachtoffer.

De rechtbank veroordeelt een 33-jarige man uit Zaltbommel tot een gevangenisstraf van 24 maanden voor een poging tot afpersing en een chantagepoging in Driel én een poging tot afpersing in Delfzijl.

Een 37-jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, krijgt 189 dagen gevangenisstraf voor de chantagepoging in Driel. Deze man wordt vrijgesproken van afpersing, omdat niet bewezen kan worden dat hij schuldig is aan het dreigen met geweld.

Bedreiging ouder echtpaar

De 33-jarige man kwam 10 september 2020 samen met iemand aan de deur bij het huis van een ouder echtpaar in Driel. Ze zeiden toen dat er zich een drugslab zou bevinden in één van de panden van het echtpaar. Ook dreigden de mannen met het gooien van handgranaten door de ruiten van de woning.

De 33-jarige man gaf daarna opdracht aan de 37-jarige man om telefonisch contact op te nemen met het echtpaar. Daarbij is gezegd dat het echtpaar een bedrag van 3500 euro moest betalen. Anders zouden de politie, de buren en de pers ingelicht worden over het vermeende drugslab.

Verschil in straf

Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat de mannen op een intimiderende en angstaanjagende manier mensen onder druk hebben gezet om geld te betalen. Volgens de rechtbank hebben zij zich daarbij laten leiden door hun eigen winstbejag, zonder zich te bekommeren om de gevolgen voor de slachtoffers. De rechtbank houdt ook rekening met het omvangrijke strafblad van de mannen en vindt daarom alleen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend. Het verschil in straf tussen de twee mannen komt voort uit het aantal bewezen verklaarde feiten en het verschil in de rolverdeling.

De 33-jarige man uit Zaltbommel heeft zich daarnaast schuldig gemaakt aan afpersing van een man in Delfzijl.

Vrijspraak

De rechtbank spreekt twee Arnhemmers van 18 en 19 jaar vrij van medeplichtigheid aan de poging tot afpersing en de chantagepoging in Driel.

Zie ook:

Deel dit artikel