Geen vuurwerk in Apeldoorn meer met oud en nieuw - RegioTV Tiel

In Apeldoorn zal dit siervuurwerk vanaf dit jaar niet meer te zien zijn Foto: ANP

In Apeldoorn zal dit siervuurwerk vanaf dit jaar niet meer te zien zijn Foto: ANP

APELDOORN - Vanaf de eerstvolgende jaarwisseling geldt een vuurwerkverbod in de gemeente Apeldoorn. De vraag is alleen: hoe gaat het gemeentebestuur dit uitvoeren? Handhaving blijkt namelijk knap lastig.

In oktober 2019 nam de gemeenteraad een voorstel aan om Apeldoorn vuurwerkvrij te maken. Eigenlijk zou dat verbod afgelopen oud en nieuw al gelden, maar vanwege de coronacrisis, die veel vraagt van gemeente, politie en handhaving, werd besloten het verbod op te schorten. Tegelijkertijd besloot 'Den Haag' tot een eenmalig landelijk afsteekverbod voor de laatste jaarwisseling, 2020/2021.

Handhaving is niet te doen

Het lokale verbod lag donderdagavond opnieuw op tafel. Kan het dit jaar wel ingaan? Ook zonder corona blijft die handhaving echt een probleem, vond burgemeester Ton Heerts. "We moeten geen knollen voor citroenen verkopen", drukte hij de raad op het hart. Extra mankracht om dit in goede banen te leiden, is er nu simpelweg niet. De politie pleit dan ook voor een landelijk verbod, in plaats van een lokale.

Daarnaast zijn vuurwerkverkopers uiteraard niet gecharmeerd van de plannen. Ze denken erover een schadeclaim in te dienen. Apeldoorn houdt er rekening mee dat die claim tussen de 472.500 en 962.500 euro zal zijn.

Onderzoek

Ondanks alle tegenwerpingen stemde de gemeenteraad donderdag in met een afsteekverbod voor komende oud en nieuw. Er komt aanvullend onderzoek naar hoe de gemeente dit verbod exact kan gaan uitvoeren.

Wat de kosten daarvan zijn, is niet bekend.

Zie ook: Boze vuurwerkliefhebbers willen politieke partij oprichten

Door: Bastiaan van Blokland

Deel dit artikel