Bom uit WOII tot ontploffing gebracht, omwonenden moeten binnen blijven - RegioTV Tiel

In het Hassinkbos bij Epse, Achterhoek, is een bom gevonden uit WOII.  Foto: Natuurmonumenten

In het Hassinkbos bij Epse, Achterhoek, is een bom gevonden uit WOII. Foto: Natuurmonumenten

EPSE - Inwoners van Epse die vlak bij het Hassinkbos wonen, wordt gevraagd vrijdagmiddag binnen te blijven en ramen en deuren sluiten. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) maakt namelijk een brandbom onschadelijk, die in het bos ligt.

Rond het middaguur zal de EODD de bom gecontroleerd tot ontploffing brengen. Het bos wordt afgesloten, waarbij de gemeente Lochem oproept vooral niet te komen kijken. Bewoners van zestien huizen in de buurt is geadviseerd tijdens de operatie binnen te blijven, omdat tijdens de explosie rook vrij kan komen.

De brandbom die op scherp staat werd 6 april gevonden. Sindsdien is hij afgedekt met een container en staan er hekken omheen. Natuurmonumenten, eigenaar van het bos, hoopte dat de bom elders tot ontploffing zou kunnen worden gebracht, vanwege het broedseizoen van veel dieren in het bos. Uit onderzoek bleek echter dat de bom op scherp staat, waardoor vervoeren volgens defensie niet veilig kan.

Spannend jongensboek? Levensgevaarlijk!

Een hobbyist vond de brandbom met een metaaldetector. "Dat klinkt wellicht als een spannend jongensboek, een bom uit de WOII vinden, maar is dat allesbehalve", laat Natuurmonumenten weten. "Er is een gevaarlijke situatie ontstaan, waar bovendien de natuur niet bij gebaat is."

Ook de gemeente Lochem stelt dat de vinder een enorm risico nam. "Deze bom, die op scherp staat, kan vier voetbalvelden in lichtelaaie zetten", vertelt woordvoerder Karin Nooteboom. Samen met de EODD, Natuurmonumenten en de Veiligheidsregio benadrukt ze: "Hou je altijd aan de regels en neem geen levensgevaarlijk risico. Vind je munitie of een explosief, bel dan direct de politie."

Verkeer kan vrijdag gebruik blijven maken van de Lochemseweg. Rond het middaguur sluiten verkeersregelaars de weg langs het Hassinkbos tijdelijk af voor alle verkeer, wat vertraging kan geven. Het bos zelf is ook in de dagen na de explosie beperkt toegankelijk.

Door: Madelien Jansen

Deel dit artikel