Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen - RegioTV Tiel

Overbetuwe wil woningzoekenden helpen. Foto: ANP

Overbetuwe wil woningzoekenden helpen. Foto: ANP

ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.

Ook Overbetuwe voelt het effect van toenemende tekorten op de woningmarkt. Daarom is de gemeente van plan om voor 2030 zo’n 2000 huizen te bouwen. De strategie om dat voor elkaar te krijgen, is vastgelegd in de nieuwe woonagenda 2025. En hoewel raadsleden volledig achter dit plan staan, moet er volgens hen meer aandacht komen voor woningzoekenden die het nu zwaar hebben. Daarom hebben partijen unaniem een motie aangenomen om de ambities aan te scherpen. Hun signaal is helder: “Betaalbare woningen moeten betaalbaar blijven”.

Lange wachttijden voor sociale huur

Vooral starters, senioren en mensen die wat minder te besteden hebben, komen maar moeilijk aan een woning. Die doelgroepen moet de gemeente nu extra perspectief bieden, stelt de raad. “Zelfs voor jonge gezinnen met twee modale inkomens is het tegenwoordig lastig om hier een huis te kopen. De prijzen liggen gewoon erg hoog in Elst”, weet Jackie Versluis, raadslid van CDA Overbetuwe.

Raadsleden willen vooral extra inzetten op sociale huur. “De vraag naar sociale huur is momenteel hoog, waardoor de wachttijden alsmaar oplopen”, vertelt Hans van den Moosdijk, raadslid van D66 Overbetuwe. “Daarnaast is hier de afgelopen jaren weinig sociale huur gebouwd. We moeten nu gewoon een inhaalslag maken.”

Als er een keer een sociale huurwoning wordt verkocht, dan mag het bestaande aanbod niet teruglopen. Het is volgens de lokale politiek noodzakelijk dat er altijd genoeg overblijft. Tekorten moeten daarom worden gecompenseerd met nieuwe sociale woningbouw.

Tiny houses in de Betuwe

Verder liggen er plannen om duurzame, innovatieve woonvormen zoals tiny houses te onderzoeken. De lokale politiek hoopt meer ondersteuning te bieden aan inwoners die graag aan de slag gaan met zo’n alternatieve verblijfplaats. “Daarmee vervul je niet dé woningbehoefte, maar er is vraag naar. Dan moet je daar wel naar luisteren”, meent Van Moosdijk.

Vaak zijn het geen professionele projectontwikkelaars die een tiny house neerzetten, terwijl er volgens Van Moosdijk nog wel een hoop taaie administratie bij komt kijken. De gemeente kan daar dan eventueel bij helpen, zodat iedere oplossing wordt benut.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Thomas Overdijk

Deel dit artikel