Kerkklok uit 1648 luidt vanaf vandaag weer, als alles een beetje meezit - RegioTV Tiel

De klok van Ochten wordt weer in de toren gehesen. Foto: Omroep Gelderland

De klok van Ochten wordt weer in de toren gehesen. Foto: Omroep Gelderland

OCHTEN - Het werd stil in Ochten, toen eind vorig jaar bleek dat de oude luidklok bij de Hervormde kerk gescheurd was. In januari werd de klok uit de toren gehesen om hem te repareren. Vanaf deze week hangt de bronzen bel uit 1648 weer op zijn plek en luidt hij als vanouds.

"Stil. Heel stil", zo omschrijft koster van de naastgelegen hervormde kerk Dik van den Berg de periode dat de klok buiten gebruik was. "Niet alleen de tijd die hij slaat, maar hij is ook heel belangrijk voor rouw- en trouwdiensten. Vooral voor rouwdiensten."

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

In de coronatijd zijn er daar toch meer van geweest, erkent Van den Berg. En voor inwoners van alle gezindten, blijkt de klok als laatste saluut een onmisbare traditie. "Sommige mensen hebben geen binding met de kerk, maar willen bij hun begrafenis toch de klok laten luiden", vertelt hij. "Dat is het laatste wat je doen kunt, en dat kon dus niet. Dus ik ben blij dat hij weer terug is."

Restauratie

De oude klok is de afgelopen weken gerepareerd bij Koninklijke Eijsbouts in Asten. Naast het repareren van de scheur is de klok gereinigd en is restauratiewerk aan het opschrift gedaan.

De monteurs liepen woensdag bij de montage tegen technische problemen aan. De verwachting is dat het uurwerk met de klok donderdag weer volledig in gebruik kan worden genomen.

Zie ook: Stokoude kerkklok Ochten klinkt niet als een klok, tijd voor een beurt

Door: Menno Provoost

Deel dit artikel