RegioTV Tiel - Nieuws

Wat vindt Gelderland van de mondkapjesplicht? Foto: Omroep Gelderland

Wat vindt Gelderland van de mondkapjesplicht? Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - Wie een supermarkt, school of museum binnenstapt, moet voortaan een mondkapje op. Doe je dat niet, riskeer je een boete van 95 euro. Hoe wordt er in onze provincie op deze mondkapjesplicht gereageerd?

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Veronique Gallé heeft een modezaak in het centrum van Arnhem, waar je dus sinds dinsdag een mondkapje op moet hebben om te shoppen. Maar wat als iemand dat weigert? "Dan bied ik er zelf eentje aan. Zo van: wil je alsjeblieft dit mondkapje opdoen? Doe je het niet voor jezelf, dan doe je het voor alle klanten om ons heen. Ik denk dat het voor 95 procent echt wel helpt."

En die andere 5 procent? "Als het binnen erg druk is, zal ik zeggen: wilt u even buiten blijven wachten? Of kom op een ander moment terug wanneer het niet druk is.”"

'Gewoon gezond leven'

Op straat zijn de reacties wisselend. "Buiten doe ik geen mondkapje op", zegt iemand. "Maar binnen, als we met heel veel mensen op elkaar zitten, begrijp ik wel dat ie op moet."

Een andere voorbijganger noemt het een goede zaak. "Ik ben zelf arts en ik merk dat het meer gaat leven bij iedereen. Dat je meer bewust bent dat we op dit moment nog niet in de veilige zone zitten."

Toch is niet iedereen het daarmee eens. "De mondkapjesplicht? Die vind ik belachelijk. Ik vind dat mensen beter aan hun immuunsysteem moeten werken. Gewoon gezond leven. Dat wordt nergens gezegd."

Stiekem af doen

Ook op school geldt sinds dinsdag een mondkapjesplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Op het Dorenweerd College in Doorwerth besloten ze daar na de herfstvakantie al mee te beginnen. Niet iedereen wilde er gelijk aan, zag interim-directeur Jan Wiegers. "Toen moesten we er op toezien dat leerlingen het mondkapje opdeden als ze binnenkwamen. Sinds vandaag is er de wettelijke verplichting en komt iedereen met een mondkapje binnen. Dus het is hier geen issue meer."

Hoewel? "Ik merk dat in de gang leerlingen af en toe nog stiekem hun mondkapje af doen", zegt een leerlinge. "Maar dan wordt er wel echt wat van gezegd, door de receptie en docenten bijvoorbeeld. En door leerlingen zelf."

Zie ook: Mondkapjes zijn verplicht vanaf vandaag: waar moet 'ie op, waar mag 'ie af?

Door: Vera Eisink

Deel dit artikel