RegioTV Tiel - Nieuws

Buizen voor warmtenet. Foto: archief Omroep Gelderland

Buizen voor warmtenet. Foto: archief Omroep Gelderland

APELDOORN - Een warmtenet voor onder meer inwoners van de Apeldoornse wijk Kerschoten is een stuk dichterbij, nu de gemeente een miljoenensubsidie daarvoor heeft gekregen. Als het net er komt, is de wijk de eerste in Apeldoorn die geheel overstapt van aardgas op duurzame energie.

De gemeente en samenwerkingspartners ontvingen 7,3 miljoen euro van het Rijk. Dat bedrag wordt gebruikt voor onderzoek naar en aanleg van het warmtenet. Wethouder Maarten van Vierssen: “We staan met z’n allen voor een flinke opgave: energieneutraal in 2050. Daarvoor moet er veel gebeuren en moeten we nu starten met de eerste wijken.”

Haalbaar en betaalbaar

Kerschoten is de eerste wijk waar dit traject onderzocht wordt. Van Vierssen: “Het is financieel en organisatorisch een ingewikkeld proces met veel partijen. Dat kost tijd." Hij benadrukt dat de gemeente zorgvuldig wil zijn en het totaalplaatje bovendien haalbaar en betaalbaar moet zijn voor bewoners van de wijk.

Een warmtenet is een collectieve warmtevoorziening in een buurt, wijk of stad. Leidingen onder de grond transporteren warm water en geven warmte af in een woning. In dit geval zal de warmte opgewekt worden uit het afvalwater (rioolwater) op het terrein van het waterschap aan de Stadhoudersmolenweg.

Door: Bastiaan van Blokland

Deel dit artikel