RegioTV Tiel - Nieuws

Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Foto: Carla Manten
Van den Berg presenteerde tot januari 2018 het weer bij Omroep Gelderland. Archieffoto: Omroep Gelderland.

Van den Berg presenteerde tot januari 2018 het weer bij Omroep Gelderland. Archieffoto: Omroep Gelderland.

BENNEKOM - Klimatoloog en weerpresentator Reinier van den Berg mengt zich via Twitter in de lokale energiediscussie. Hij is groot voorstander van duurzame energie, maar fel tegen de komst van een zonneveld bij het Bennekomse Binnenveld. "Dit gaat ten koste van de biodiversiteit waar we juist zuinig mee moeten omgaan", stelt hij.

Vorige week maakte de gemeente Ede bekend dat er plannen zijn voor drie nieuwe zonneparken, waaronder één groot park aan de Lange Rijnsteeg in Bennekom.

Biodiversiteitscrisis 

RTL-weerman en Bennekommer Van den Berg vindt dat een slecht idee. Volgens hem gaat de gemeente Ede door de aandacht voor de verduurzamingsopgave voorbij aan een andere crisis, de biodiversiteitscrisis. "Die is ook alarmerend, zeker in Nederland."

De weide waar het zonnepark in Bennekom moet komen, valt weliswaar net buiten officieel natuurgebied, maar is volgens Van den Berg desalniettemin 'een groene oase'. "Hier huist een grote groep patrijzen, lopen reeën, hazen en fazanten. Hier heb je het mooiste uitzicht op de zonsondergang." Hij is bang dat dat straks verdwijnt.

'Zorgen zijn onnodig'

"Reinier maakt zich waarschijnlijk onnodig zorgen", reageert Martijn van der Veen van Solarcentury, de ontwikkelaar van het beoogde zonnepark. "De biodiversiteit wordt met de komst van dit zonnepark juist versterkt", stelt hij tegenover Omroep Gelderland. Hij ziet alleen maar voordelen.

"Het is super arme landbouwgrond. De grondeigenaar zit nu nog met een melkveebedrijf dat niet rendabel te houden is. Dieren die er leven kunnen er gewoon blijven. En er worden extra maatregelen genomen om de biodiversiteit te vergroten." Zo zijn er bijvoorbeeld plannen voor een voedselbos. "Ik denk dat hier het not-in-my-backyard-principe geldt."

Haast 

Maar de klimatoloog wijst erop dat het zonneveld op een zogenoemde "nee-tenzij locatie" gepland staat. "Wat al aangeeft dat het gebied niet geschikt is. Maar je kunt er altijd mee weg komen."

Hij vergelijkt het met het verkeer. "Je mag hier niet harder dan 100 rijden, tenzij je haast hebt." Zo werkt het niet in het verkeer, en volgens hem ook niet met de duurzaamheidsdoelstellingen. Het voelt voor hem alsof de gemeente deze locatie alleen maar goedkeurt, omdat het perse de in het coalitieakkoord beloofde 50 hectare aan zonnevelden wil halen.

Gesprek 

"Het lijkt me vrij duidelijk dat er betere plekken zijn voor zonnevelden, richting de A30 of bedrijventerreinen in Ede bijvoorbeeld", stelt Van den Berg. Hij wil daar met lokale politici het gesprek over aangaan. Ook pleit hij er voor om het mondiale klimaatprobleem en daarmee ook het energievraagstuk niet lokaal op te lossen. "Bijvoorbeeld met projecten op zee."

Niet de eerste keer

Opvallend genoeg is het niet de eerste keer dat plannen voor een zonneveld in Bennekom op verzet stuitten. Het plan voor park Nergena, ongeveer een kilometer verderop, werd vorige maand na veel discussie afgeketst. Boeren en milieu-organisaties hadden forse kritiek en bovendien werkte een raadslid voor de projectontwikkelaar. Het zonnepark wat er nu moet komen (11 hectare) wordt groter dan dat zonnepark Nergena zou worden (10 hectare). 

Zie ook

Door: Joukje Valkenburg

Deel dit artikel