Tbs-kliniek raakt sleutels kwijt, patiënten opgesloten op kamer - RegioTV Tiel

In de Pompekliniek was urenlang een sleutelbos zoek. Foto: ANP (ter illustratie)

In de Pompekliniek was urenlang een sleutelbos zoek. Foto: ANP (ter illustratie)

NIJMEGEN - Bij de Pompestichting in Nijmegen is een sleutelbos van de tbs-kliniek urenlang kwijt geweest. Dat bevestigt een woordvoerder tegenover Omroep Gelderland. Alle patiënten moesten tijdens de zoektocht op hun kamer blijven.

Volgens bronnen gaat het om een sleutelbos van een personeelslid, waar ‘je redelijk ver door het gebouw mee kunt komen’.

De woordvoerder laat weten dat na de vermissing een standaardprocedure in werking is gesteld. Dat betekent onder meer dat ‘cruciale sloten’ zijn vervangen. Ook werden alle verloven ingetrokken en zaten tbs'ers opgesloten op hun kamer.

Tijdens de zoekactie waren interne verplaatsingen niet of nauwelijks toegestaan. Daar werd streng op toegezien door het personeel van de tbs-kliniek. Voor zover bekend hebben zich geen incidenten voorgedaan.

'Kopiëren bijna onmogelijk'

De sleutels zijn volgens de woordvoerder uiteindelijk teruggevonden op dezelfde afdeling als waar ze waren verdwenen. Het is volgens hem ‘nagenoeg onmogelijk’ om ze te kopiëren. “De sleutels zijn uniek. Alleen de leverancier kan ze dupliceren”, verzekert hij.

De woordvoerder kan niet exact zeggen hoe vaak er sleutels van de Nijmeegse tbs-kliniek zoekraken. “Maar het gebeurt zelden.”

Zie ook:

Deel dit artikel