RegioTV Tiel - Nieuws

Foto: Omroep Gelderland

Foto: Omroep Gelderland

TRICHT - Bij Tricht is maandag een Rijksmonument teruggeplaatst op zijn oorspronkelijke plek. In het historische gebouwtje was een gemaal uit de jaren 20 van de vorige eeuw gehuisvest.

Met een kraan en vier stevige kabels is het gebouw uit 1924 met fundering en al opgetild en weer teruggezet op de plek waar het bijna honderd jaar heeft gestaan. Het is een klein gebouwtje van steen met een puntdak.

Tekst loopt verder onder de video: 

"Het gebouwtje willen we graag behouden voor de toekomst en daarom hebben we hem teruggeplaatst op zijn oorspronkelijke plek. Maar wel in het nieuwe ontwerp van het nieuwe gemaal", vertelt projectleider Gijsbert Derksen van het Waterschap Rivierenland.

Gemaal kon regen niet meer aan

Het oude gemaal had onvoldoende capaciteit om met de hevige regenval van de laatste jaren de omgeving droog genoeg te houden en moest daarom vervangen worden door een nieuw gemaal. Maar omdat het een Rijksmonument is, moest het behouden blijven.

In februari, toen het oude gemaal stil werd gelegd, is het gebouwtje daarom opgetild en een paar meter verplaatst. Daarna kon het werk aan het nieuwe gemaal beginnen. Dat is nu zover gevorderd dat het historisch gebouw weer teruggezet kon worden.

Inwoners Tricht betrokken bij beslissing

Waterschap Rivierenland wilde het gebouw eerst ergens anders neerzetten, maar inwoners van Tricht waren het daar niet mee eens. "We hebben gezegd: jullie moeten er de komende honderd jaar letterlijk tegenaan kijken, zeg maar hoe je het hebben wil", zegt Derksen. "Nu krijgen de mensen wat ze hebben wilden".

Een inwoner van Tricht zegt: "Heel mooi dat het behouden blijft, het heeft iets met de cultuur hier in de omgeving te maken, ik vind het perfect zo". Het nieuwe gemaal is eind december klaar. 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 373 398 46

Deel dit artikel