RegioTV Tiel - Nieuws

Entingen tegen kattenziekte moeten worden herhaald. Foto: Omroep Gelderland

Entingen tegen kattenziekte moeten worden herhaald. Foto: Omroep Gelderland

ERMELO - Een dodelijke kattenziekte heerst in de omgeving van Harderwijk en Ermelo. “Eens in de drie tot vier jaar zien we een uitbraak en heb je de poppen aan het dansen zoals nu”, vertelt dierenarts Bob Carrière.

Diarree, misselijkheid, braken en zenuwverschijnselen, dat zijn de symptomen van de ziekte. “Dan moet een katteneigenaar direct de dierenarts waarschuwen”, zegt de Ermelose dierenarts. Volgens hem zijn er al meerdere dodelijke gevallen bekend.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Vaccinaties verlopen

De veroorzaker van de fatale poezenziekte is een virus. Katten kunnen dus een vaccinatie krijgen om te voorkomen dat ze ziek worden. Daar zit ook direct het probleem, vertelt Carrière. “We merken dat veel katteneigenaren denken: 'Nou ik heb de jeugdentingen gedaan, nou is het wel klaar voor de rest van het leven'.” Zo werkt het dus niet, vertelt de dierenarts. “De entingen moeten eens in de zoveel jaar worden herhaald.”

Omdat de uitbraak van het kattenvirus al rond ging op sociale media, kwam ook Diana Hijmissen met haar kater Ed naar de praktijk van Carrière. “We hebben de vaccinatie van Ed bekeken, die was helaas verlopen. Dus we gaan heel snel onze kat weer laten inenten.”

Complexe behandeling

Als het virus eenmaal een kat te pakken heeft, is het lastig om het dier er weer bovenop te helpen. “Je hebt nog enige kans als je er snel bij bent, binnen 24 tot 36 uur”, weet Carrière. “Dan moet het dier wel echt intensieve zorg krijgen. Een complexe behandeling, maar dan zie je wel dat een aantal katten zich er doorheen sleept.”

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 373 398 46

Deel dit artikel