RegioTV Tiel - Nieuws

Van een brug het water in springen is verboden. Foto: ANP

Van een brug het water in springen is verboden. Foto: ANP

DOETINCHEM - Van een brug, sluis of een stuw het water in springen? 'Het lijkt misschien stoer, maar het is levensgevaarlijk en ook verboden', zegt het Waterschap Rijn en IJssel. Zij gaan de komende (warme) dagen dan ook extra controleren op 'brugspringers' en treden hard op.

Wie betrapt wordt riskeert een boete van 140 euro. Zwemmen in rivieren en kanalen wordt steeds populairder, maar het is op veel plekken verboden. 

Bij bruggen, stuwen en sluizen is het vaak niet te zien dat het water laag staat, zeker in deze droge periode. Een 'brugspringer' kan zomaar op een in het water gegooide winkelwagen, fiets, of ander scherp voorwerp terechtkomen. 'Wat er gisteren niet lag, kan er vandaag ineens wel liggen', zegt het Waterschap Rijn en IJssel.

Oppassen voor schepen en sterke stroming

Rijkswaterstaat waarschuwt ook voor sterke stromingen bij sluizen of stuwen. Zwemmers zijn vaak niet opgewassen tegen de stroming. 'Er vallen elk jaar slachtoffers.'

Daarnaast waarschuwt Rijkswaterstaat voor het gevaar van schepen. 'Een groot schip kan niet zomaar uitwijken en vanuit een schip is een zwemmer nauwelijks te zien.'

 

Deel dit artikel