RegioTV Tiel - Nieuws

Foto: Omroep Gelderland

Foto: Omroep Gelderland

SLIJK-EWIJK - Fruitkweker Frederik Bunt uit Slijk-Ewijk is woensdag druk met het beregenen. Fruitbomen staan nu volop in bloei en de knoppen worden zo tegen de vrieskou beschermd. Bunt gebruikt daarvoor ook een windturbine, maar liever zet hij een helikopter in.

Door: Vera Eisink

'Met een helikopter kan je een grotere oppervlakte aanpakken. Maar in de nacht met een helikopter vliegen zit er in dit land niet in', vertelt hij lachend tussen de struiken, waar straks kruisbessen groeien. De kweker zet bij deze struiken nu een windturbine van een hovercraft in, die continu de lucht mengt zodat de temperatuur bij de grond stijgt.

Bekijk de reportage. De tekst gaat daaronder verder.

Verschillende fruittelers in Gelderland hebben de afgelopen nachten de boomgaard beregend, vuurpotten gestookt of een windturbine ingezet vanwege de vorst. Op sommige plaatsen zakte het kwik zelfs een paar graden onder nul.

Zie ook: Prachtige dronebeelden: fruittelers beregenen bomen om vrieskou

In Slijk-Ewijk werd het dinsdag op woensdag zelfs -3,7. Het water dat over de bloesem wordt gespoten vriest op bij nachtvorst. Door continu water aan te brengen op de knoppen en de vorming van een ijslaagje rondom de knoppen zorgt voor een bescherming waardoor de bloesems niet kapotvriezen. 

'Als we nu niet opletten is de boterham weg voor dit jaar', zegt Bunt. Volgens de fruitkweker kan het binnen een paar uur al fout gaan. Daarom zijn het nu vermoeiende dagen. 'Deze hele week heb ik al gebroken nachten en volgende week wordt weer vrieskou verwacht.'

Windturbine kost meer geld dan een helikopter

Zou een dure helikopter dan uitkomst bieden? Bunt: 'Het is goedkoper dan een windturbine, omdat je er een grotere oppervlakte kunt doen. Een windturbine kost al 30:000 euro en daar heb ik er tien van nodig. Dus ik kan wel een half miljoen euro uitgeven aan een leuke helikopter. Kan je er in het weekend ook nog wat mee doen', zegt hij met een lach op zijn gezicht.

Deel dit artikel