Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Foto: Omroep Gelderland

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - CDA en SP blazen het plan voor een nationaal historisch museum nieuw leven in, meldt het AD. Eerder was er sprake van dat dit museum in Arnhem zou komen, naast het Nederlands Openluchtmuseum.

In 2006 sloegen CDA en SP de handen ineen voor een museum voor nationale geschiedenis. Het museum moest een chronologische samenvatting geven van de geschiedenis van Nederland. Als locatie voor het museum werd eerst aan Amsterdam of Den Haag gedacht. Nadat toenmalig cultuurminister Ronald Plasterk een wedstrijd uitschreef, kwam Arnhem als winnaar uit de bus. 

Parkeerplaats duurder dan museum

De directie van het nieuwe museum wilde zich vestigen in een leegstaand pand aan de voet van de John Frostbrug. Die keuze stuitte op discussie, waarna de Tweede Kamer beval dat het museum op de parkeerplaats naast het Openluchtmuseum moest komen. 

In 2010 bleek dat de aanleg van een ondergrondse parkeergarage daar 60 miljoen euro ging kosten. Dat was 10 miljoen meer dan het museumgebouw zelf zou gaan kosten. Het kabinet zette na veel gesteggel een streep door de nieuwbouw naast het Nationaal Openluchtmuseum in Arnhem. Bezuinigingen op het cultuurbudget als gevolg van de economische crisis werkten dat besluit destijds in de hand.

Marcouch: Investeer in wat we hebben

Als klein alternatief voor het nieuwe museum opende in het Openluchtmuseum De Canon van Nederland. Een presentatie van de hele geschiedenis van ons land, van 'hunebed tot heden'. 'Investeer daarin', stelt de burgemeester van Arnhem in De Gelderlander. Ahmed Marcouch vindt een Nieuw Nationaal Historisch Museum in zijn stad niet nodig. 

'Als we thema's uit de geschiedenis verder willen uitdiepen, kan dat prima in Arnhem. (...) Het zou mooi zijn als schoolklassen niet alleen het Rijksmuseum maar ook het Openluchtmuseum zouden bezoeken. Nederland is groter dan de Randstad. Ik nodig mevrouw Marijnissen en meneer Heerma bij deze uit om samen het Openluchtmuseum te bekijken. Dan kunnen ze het in hun plannen meenemen.'

Nieuwe poging

Volgens fractieleiders Pieter Heerma (CDA) en Lilian Marijnissen (SP) is het tien jaar na dato tijd om een nieuwe poging te wagen, temeer omdat Nederland er economisch nu beter voor staat. Een nationaal historisch museum is volgens de twee nog altijd broodnodig om 'meer historisch besef' te kweken en tegelijkertijd de 'saamhorigheid binnen de samenleving' te bevorderen.

De twee partijen mikken wederom op een vaste locatie waar de Nederlandse geschiedenis wordt getoond, maar willen niet zeggen waar dit gebouw zou moeten komen te staan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 373 398 46

Deel dit artikel