Foto: ANP

Foto: ANP

TIEL - De uitbreiding van bedrijventerrein Medel bij Tiel kan voorlopig niet doorgaan. De Raad van State heeft het bestemmingsplan voor de uitbreiding met 90 hectare naar de prullenbak verwezen. Er zou met het nieuwe bedrijventerrein en de ontsluitingswegen te veel stikstof worden uitgestoten.

In oktober 2018 werd de uitbreiding van het bedrijventerrein stilgelegd vanwege de bezwaren van milieuorganisaties en omwonenden. Het voornaamste bezwaar richtte zich op het gebruik van het landelijke Programma Aanpak Stikstof. Hiermee kan op een locatie meer stikstof worden uitgestoten dan eigenlijk is toegestaan, omdat dat later elders gecompenseerd zou worden.

Streep door PAS-regeling

Deze PAS-regeling kwam ter discussie te staan. Een uitspraak over de bezwaren tegen Medel werd daarom, met vele andere bouwplannen, opgeschort tot er duidelijkheid kwam. In mei van dit jaar heeft de Raad van State bepaald dat het programma niet mag worden gebruikt als toestemming voor bouwactiviteiten. Daarmee is deze week ook formeel een streep gezet door het bestemmingsplan voor Medel.

Het industrieschap Medel claimde eerder dat achteraf gezien de PAS-regeling niet nodig zou zijn voor de onderbouwing van het bestemmingsplan. De onderbouwing hiervoor is in deze procedure echter niet geaccepteerd door de Raad van State.

Medel had voor de uitbreiding al een grote vis binnengesleept: het landelijke distributiecentrum van supermarktketen PLUS zou zich er vestigen. Gedurende de juridische procedures werd al duidelijk dat deze keten voor een andere locatie zou kiezen.

Zie ook: Provincie werkt mee aan uitbreiding bedrijventerrein Medel in Tiel

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 373 398 46

Deel dit artikel