Afdrukken
Ankeiler: De Tielse handhavers hebben vorig jaar beduidend minder bekeuringen uitgeschreven dan in 2019, blijkt uit het jaarverslag van Toezicht en Handhaving.

TIEL - De Tielse handhavers hebben vorig jaar beduidend minder bekeuringen uitgeschreven dan in 2019, blijkt uit het jaarverslag van Toezicht en Handhaving. Voor verkeerd parkeren werd het boekje nog altijd ruim vijfduizend keer getrokken, maar dat is een kwart minder dan in 2019.

De coronamaatregelen zorgden voor extra werk voor de buitengewoon opsporingsambtenaren, maar ook voor minder werk op andere terreinen. De boa's zijn in het coronajaar ingezet om te handhaven op de noodverordening. Dat bestond uit toezicht op het houden van afstand en het voorkomen van groepsvorming en op de sluiting van winkels en horecazaken.

Hiervoor zijn vorig jaar in Tiel 79 bekeuringen uitgeschreven, met name voor samenscholing. Er werden ook 64 officiƫle waarschuwingen gegeven. Door het sluiten van de horeca en schrappen van evenementen waren er veel minder incidenten rond overlast van alcoholgebruik.

Hiervoor zijn 104 bekeuringen en 20 waarschuwingen uitgedeeld, ongeveer de helft van wat hiervoor in 2019 werd uitgeschreven. Ook voor hondenoverlast zijn minder bekeuringen uitgeschreven (27). Hier is door de inzet voor de noodverordening minder op gecontroleerd.

Parkeerboetes: 5135

Het leeuwendeel van het handhavingswerk blijven de parkeercontroles. Op dit gebied zijn in 2020 5135 bekeuringen uitgeschreven. Met name als naheffing voor niet betalen en voor ongeoorloofd parkeren op een vergunninghoudersplaats.

Het aantal is 25 procent lager dan in 2019 doordat er door de sluitingen minder gebruik is gemaakt van parkeerplaatsen in de binnenstad. Ook het aantal boetes voor verkeersovertredingen (311) is ongeveer een kwart lager dan normaal. Dit zijn hoofdzakelijk boetes voor het rijden met een fiets of scooter in het voetgangersgebied van de binnenstad.

De handhavers hebben regelmatig te maken met agressie. Hiervan is 34 keer melding gemaakt. Er is 16 keer een klacht ingediend tegen het handelen van de handhaver zelf.

Deel dit artikel