Tiel wil auto's uit binnenstad weren met twee beweegbare palen - RegioTV Tiel
Ankeiler: Het plan voor de autoluwe binnenstad in Tiel is af.

TIEL - Het plan voor de autoluwe binnenstad in Tiel is af. De gemeente wil de doorgaande straten in het centrum vanaf 11.00 uur met een paal afsluiten voor autoverkeer. Wel blijft er op aandringen van enkele ondernemers overdag een rondje mogelijk door de Sint Agnietenstraat.

Om het centrum van Tiel aantrekkelijker te maken om te wonen, te winkelen en te verblijven, wil de gemeente het doorgaande autoverkeer weren uit de binnenstad. Aanvankelijk was het idee om een paal aan het begin van de Westluidensestraat te plaatsen, voor het oude pand van Lotus.

Om ook Zinder en de nieuwe vlindertuin te vrijwaren van overlast van autoverkeer is de paal vervolgens nog eerder op de route geplaatst, op de hoek met de Rechtbankstraat bij Zinder. Op verzoek van enkele ondernemers aan het begin van de Westluidensestraat komen er nu twee palen.

Eentje sluit de Westluidensestraat net voorbij de Sint Agnietenstraat af zodat er nog een kort rondje mogelijk is. De ander komt op de beoogde locatie bij Zinder, maar sluit de straat pas om 17.00 uur af. Zo kunnen automobilisten overdag nog dichterbij deze winkels komen.

Binnenstad krijgt eerst een opknapbeurt

Een nieuwe doorsteek voor auto's en meer parkeerplaatsen aan de andere kant van de stad bij het Hoogeinde zijn geschrapt in het plan. Wel komen er in deze buurt extra plaatsen voor kort parkeren.

Bewoners en ondernemers die in de stad moeten zijn, krijgen toegang met behulp van kentekenregistratie of een pasje. Voordat de binnenstad autoluw gemaakt wordt, volgt eerst nog een opknapbeurt van de straten in het centrum en het winkelgebied zelf. Ook de Oliemolenwal wordt aangepakt. De gemeenteraad heeft hiervoor eind vorig jaar 2,8 miljoen euro beschikbaar gesteld.

De operatie wordt in delen uitgevoerd vanaf begin volgend jaar en moet in 2024 klaar zijn. Dan treedt ook de afsluiting van de binnenstad in werking. De gemeenteraad, die eerder heeft ingestemd met de uitgangspunten, buigt zich op 14 juli over de uitwerking van de plannen.

Zie ook:

Een autoluwe binnenstad in Tiel'? Eerst miljoenen euro's vinden

Deel dit artikel