Voedselbank wil gemeentebijdrage om voortbestaan veilig te stellen - RegioTV Tiel
Ankeiler: Om het voortbestaan van Voedselbank Rivierenland veilig te stellen, vraagt de organisatie een jaarlijkse bijdrage aan de gemeenten.

TIEL - Om het voortbestaan van Voedselbank Rivierenland veilig te stellen, vraagt de organisatie een jaarlijkse bijdrage aan de gemeenten. Het gaat om 60 euro per gezin dat gebruik maakt van de wekelijkse voedselpakketten. Het geld dient om de huur van een nieuw gebouw mede te bekostigen.

De voedselbank maakt momenteel gebruik van een oud schoolgebouw in Tiel. Hiervoor hoeft de organisatie geen huur te betalen, maar de gebruikersovereenkomst loopt eind dit jaar af. De gemeente wil het pand verkopen.

Met de stichting Sociaal Plein Tiel is het idee opgevat om een bedrijfspand te kopen waar ook andere organisaties zoals de speelgoed- en kledingbank Klesteo terecht zouden kunnen. De huisvestingskosten gaan dan wel fors omhoog van jaarlijks circa 17.000 euro nu naar 43.000 euro in de nieuwe situatie.

De voedselbank die afhankelijk is van particuliere giften en vrijwilligers, doet daarom een beroep op de gemeenten om een jaarlijkse bijdrage te leveren van 60 euro per gezin dat gebruik maakt van de voedselpakketten. Deze vertegenwoordigen wekelijks ongeveer een waarde van 60 euro.

Meer noodhulp in coronajaar

Afgelopen jaar maakten 167 huishoudens met in totaal 300 leden gebruik van de voedselbank. Er wordt beduidend meer kortdurende noodhulp verleend. Aan het begin van het jaar werden er wekelijks 71 gezinspakketten uitgedeeld, aan het eind van het jaar waren dat er 85.

De klanten komen uit de gemeenten Tiel, Buren, Culemborg, West Betuwe, Neder-Betuwe en West Maas en Waal. Er zijn uitgiftepunten in Tiel, Culemborg, Geldermalsen en Beneden-Leeuwen.