Ook Tweede Kamer zet geen streep door stort granuliet - RegioTV Tiel

Het overleg met de Tweede Kamer over de stort van granuliet in de zandwinplas Over de Maas heeft voor de tegenstanders niets opgeleverd. De stort bij Dreumel kan voorlopig doorgaan, in afwachting van verder onderzoek.

Tegenstanders van de stort, waaronder de gemeente West Maas en Waal, willen dat eerst de resultaten van extra onderzoek worden afgewacht. Granuliet is een afvalproduct van graniet, waaraan ook een bindmiddel is toegevoegd. De schadelijkheid daarvan wordt wetenschappelijk betwist. Ook bij ambtelijke organisaties werd betwijfeld of granuliet gezien kan worden als grond die gestort mag worden.

Meerderheid voor doorgaan stort

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt het goed dat de stort doorgaat. Er zijn volgens een meerderheid onvoldoende aanwijzingen dat granuliet schadelijk is om nu te stoppen met de stort. Ook bestaat er vrees dat er claims komen van het bedrijf dat het granuliet bij Dreumel laat storten.

Volgens staatssecretaris Van Veldhoven klopt het dat er intern discussie was of granuliet gezien kan worden als grond. Toch is er volgens haar een zorgvuldige afweging gemaakt bij het nemen van het besluit om te storten.

De staatssecretaris kreeg steun van de regeringspartijen en de SGP en de PVV. D66-woordvoerster Jessica van Eijs lag daarbij onder vuur van de oppositie. Ze werd verweten dat ze te snel concludeert dat de stort veilig is, ook al lopen er nu nog onderzoeken. Van Eijs zegt dat de gevaren meevallen, volgens de onderzoeken die er nu liggen. 'Water is ook schadelijk als je er drie liter van drinkt', sluit Van Eijs haar betoog af.

Het stopt pas als de rechter 'stop' zegt

De staatssecretaris laat nog wel een extern onderzoek doen naar het verloop van het besluitvormingsproces en ook een onderzoek naar mogelijke ecologische gevolgen van de stort.

Ondertussen loopt er een rechtszaak van de gemeente West Maas en Waal om de stort te laten stoppen. 'Pas als de rechter zegt dat het moet stoppen, heb ik een juridische grond om het te stoppen', zegt Van Veldhoven. Nu heeft de staatssecretaris die juridische grondslag niet, laat ze weten.

Zie ook:

Door: Ton Arbouw