Olifantsgras moet onkruid en verdroging tegengaan - RegioTV Tiel
Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Jonathan van der Meijden van de Avri. Foto: Omroep Gelderland
Lead image 2:
Lead image TXT 2: De mulch wordt uitgestrooid in een plantsoen aan de Nieuweweg in Tiel. Foto: Omroep Gelderland
Ankeiler: Het is goed tegen onkruid, goed voor jonge aanplant, goed tegen verdroging in lange, hete zomers en het scheelt schoffelen.

TIEL - Het is goed tegen onkruid, goed voor jonge aanplant, goed tegen verdroging in lange, hete zomers en het scheelt schoffelen. De Avri, die naast afvalinzameling ook de plantsoenen in een aantal gemeenten in het Rivierenland onderhoudt, begint vandaag met het aanbrengen van zogeheten mulchlagen.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Die mulch bestaat uit snippers van een bepaald soort siergras, de Miscanthus, ook wel olifantsgras genoemd. "Die snippers zorgen ervoor dat aan de ene kant onkruid geen kans krijgt en aan de andere kant houdt het verdampend vocht uit de bodem tegen. En dat is een belangrijk voordeel voor de beplanting gezien de hete en droge zomers van de afgelopen jaren", legt Jonathan van der Meijden van de Avri uit.

Proef

De laag met snippers Miscanthus kan niet zomaar aangebracht worden. Eerst moeten de percelen helemaal ontdaan worden van onkruid en daarna goed aangeharkt worden. Dus mulchen vereist het nodige voorwerk. Van der Meijden van de Avri kwam op het idee tijdens een beurs in Utrecht een jaar geleden. Daar stond een leverancier van de mulch en zodoende kwam de proef van de Avri in onder meer Lienden, Dodewaard en Tiel van de grond.

CO2

Een proef, want het moet nog blijken of de beloften van de leverancier uitkomen. Bovendien moet nog worden gekeken of het volledig uitrollen van het mulchen niet te kostbaar wordt. Eén voordeel is al bekend: de kweek van het siergras Miscanthus is heel duurzaam. "Miscanthus onttrekt bij de groei vier maal zoveel CO2 uit de lucht dan bijvoorbeeld een bos", zegt Van der Meijden.

Deel dit artikel