RegioTV Tiel - Nieuws
Bevat Video: Video

HERWIJNEN - Eén van de grootste historische verenigingen van Gelderland heeft nu zelf een behoorlijke geschiedenis. De vereniging Den Ouden Dijk in Herwijnen bestaat 25 jaar. Dat wordt onder meer gevierd met een speciale uitgave van hun verenigingsblad.

Den Ouden Dijk heeft ruim 600 leden en die komen lang niet allemaal uit het 2500 inwoners tellende dorp. De leden komen ook af op de activiteiten van de vereniging, zoals markten en lezingen. Ook telt de vereniging een eigen mannenkoor.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Twee en een half uur vertellen over een hooiberg was te veel

Jaap de Kock, die al sinds het begin bij de vereniging zit, bekent dat hij de leden soms ook wel overlaad met kennis. Hij vertelt over een lezing die hij ooit gaf over hooibergen. “Die lezing duurde meer dan twee en een half uur. De hooibergen kwamen de bezoekers de keel uit, werd er gezegd”, blikt hij terug.

Maar soms gebeuren er volgens hem kleine wonderen. De zoon van een dokter die in het dorp een praktijk heeft gehad, kwam met de eerste couveuse van het dorp aangelopen om een lezing te geven. Het was een couveuse die nog was gemaakt door de timmerman van het dorp. In de zaal bleek ook iemand te zitten die daar als kind in heeft gelegen.

Hoe het jubileumjaar verder wordt ingevuld, is nog niet helemaal duidelijk. “Veel hangt ook nog af van de ontwikkelingen rond corona”, zegt vicevoorzitter Dittie van Zee. Volgens haar zijn er wel plannen voor het komende jaar, maar wil ze daar niet op vooruitlopen.

Deel dit artikel